Onzekerheid over datum voor beëdiging nieuwe regering in Israël

Aankondiging van Knesset voorzitter Levin en verwarring bij Yesh Atid Leider Lapid.

In tegenstelling tot wat was verwacht, kondigde voorzitter van de Knesset Yariv Levin maandag bij het begin van de vergadering van het Knesset-plenum niet aan wanneer er gestemd zal worden over een nieuwe regering zodat deze kan worden beëdigd.

Levin kondigde slechts aan – zoals hij bij wet is verplicht- dat Yesh Atid-leider Yair Lapid een regering had gevormd. Lapid liep het plenum uit en zag er verward uit nadat Levin alleen had gezegd dat hij de dag voor de stemming en de beëdiging “later” zou aankondigen.

Likud-bronnen zeiden dat Levin nog niet heeft besloten wanneer de beëdiging van de nieuwe regering zal plaatsvinden. Ze zeiden dat hij het genoeg tijd van tevoren zou aankondigen om ‘eerlijk’ te zijn, ook al hoeft hij het wettelijk niet op een bepaalde tijd van tevoren aan te kondigen.

Verwacht wordt dat Levin dinsdag zal aankondigen wanneer de stemming zal plaatsvinden. De kans bestaat dat Levin zal wachten om de stemming pas aanstaande maandag te houden, de laatst mogelijke datum die wettelijk is toegestaan.

Coalitieakkoorden moeten 24 uur voor de stemming worden ingediend.
Aankomend premier Naftali Bennett zei zondag dat hij wilde dat de stemming op woensdag zou plaatsvinden. Lapid voegde er maandag aan toe dat uitstel van de stemming tot volgende week verkeerd zou zijn.

New Hope-leider Gideon Sa’ar beschuldigde de vertrekkende premier Benjamin Netanyahu ervan dat hij probeert “om tot elke prijs greep op de macht te houden”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!