Nog geen nieuwe regering in Israël; Ayelet Shaked grootste obstakel

Ayelet Shaked, ter illustratie. Foto YouTube.

Yesh Atid-leider Yair Lapid moet president Rivlin en Knesset-voorzitter Yariv Levin voor woensdagavond 23.59 uur informeren dat hij een regering kan vormen, anders gaat het mandaat naar de Knesset, waar elk lid van de Knesset de optie heeft om een ​​coalitie op te bouwen met de steun van 61 Knesset-leden.

Het laatste knelpunt is de eis van Yamina Knesset-lid Ayelet Shaked om lid te worden van de gerechtelijke selectiecommissie. De positie in de commissie was al beloofd aan Arbeidspartijleider Merav Michaeli en zal de komende vier jaar zes nieuwe rechters voor het Hooggerechtshof kiezen.

De commissie bevat automatisch de minister van Justitie, een positie die naar Nieuwe Hoop-leider Gideon Sa’ar gaat, een extra minister, een lid van de coalitie en een van de oppositie. Ook zijn er vertegenwoordigers van de huidige Hoge Raad en de Orde van Advocaten.

Tijdens de presidentsverkiezingen van woensdag in het plenum van de Knesset sprak Yamina-leider Naftali Bennett uitgebreid met Shaked en tweemaal met Michaeli in een poging het geschil op te lossen.

Naast knelpunten met Shaked, voegde de Ra’am last-minute eisen toe na een ontmoeting met Netanyahu.

Ook Knesset-lid Saeed Alharumi van de Verenigde Arabische Lijst zei dat hij tegen de nieuwe regering zal stemmen als de kwestie van het legaliseren van illegale Arabische bouw geen deel uitmaakt van het regeerakkoord.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)