UNRWA-directeur Matthias Schmale uit de Gazastrook gezet

Demonstratie tegen UNRWA

UNRWA-directeur van Gaza Matthias Schmale is uit Gaza gezet, omdat hij op de Israëlische televisie heeft gezegd heeft dat de bombardementen van de Israëlische luchtmacht tijdens de gevechten met Hamas uiterst nauwkeurig waren.

Schmale bevestigde in het interview bovendien dat er tijdens de gevechten en direct daarna geen gebrek aan voedsel, water of medicijnen was in de Gazastrook omdat Israël de grensovergangen deels had opengehouden.

De uitspraken van de UNRWA directeur in Gaza hebben tot verontwaardiging geleid bij Palestijnse groeperingen en hun aanhangers. Bij zijn kantoor werden dagenlang massale demonstraties gehouden, waarin hij opgeroepen werd om te vertrekken.

Schmale haastte zich om zijn verontschuldigingen aan te bieden en beweerde dat zijn uitspraken uit hun verband waren gerukt en in het voordeel van Israël waren gemanipuleerd. Maar van Hamas kregen hij en zijn plaatsvervanger David de Bold het dringende advies de Gazastrook te verlaten en werden zij tot persona non grata verklaard.

De Palestijnse terreur organisaties hebben UNRWA-commissaris-generaal Philip Lazzarini inmiddels gevraagd om een plaatsvervanger voor Schmale te benoemen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!