Rechtszaak begonnen tegen moordenaars Rina Shnerb

Rina Shnerb, 17, werd gedood door een geïmproviseerd explosief op de Westelijke Jordaanoever, 23 augustus 2019

Bijna twee jaar na de moord op Rina Shnerb is dinsdag het proces tegen de vijf belangrijkste verdachten begonnen in de Militaire Rechtbank van Judea.

De vijf belangrijkste beklaagden zijn Samer Arbid, Walid Hanatshe, Abed el-Razeq Faraj, Yzaen Majames en Kasem Shibli.

Hoewel Shnerb op 23 augustus 2019 werd vermoord en de beklaagden in december 2019 werden aangeklaagd, is de zaak tegen de vijf hoofdbeklaagden door verschillende redenen vertraagd.

Een kwestie die dinsdag voor de rechtbank wordt besproken en waarover de rechtbank nog moet beslissen, is in hoeverre de vijf beklaagden hun zaak door verschillende rechters moeten worden behandeld.

Sommige van de beklaagden beschuldigden elkaar tijdens de verhoren, waardoor er belangenverstrengelingen zijn ontstaan die de rechtsgang kunnen beïnvloeden. Ter handhaving van de procedurele bescherming wordt overwogen de verdachten in afzonderlijke zaken te berrechten.

Een belangrijke wending in de zaak was het besluit van het ministerie van Justitie om een ​​strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de vraag of de Shin Bet (Israëlische veiligheidsdienst) de wet had overtreden en Arbid had gemarteld tijdens zijn verhoor.

Arbid, die een lange geschiedenis van betrokkenheid bij terroristische activiteiten heeft, werd tijdens zijn verhoor dusdanig geslagen door de Shin Bet, dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen en bijna stierf. Het ministerie kwam afgelopen januari tot de conclusie dat de fysieke druk die door de Shin Bet op Arbid werd uitgeoefend, binnen het toegestane spectrum viel en gerechtvaardigd was om mensenlevens te redden.

Volgens de Shin Bet leidde de informatie die werd verkregen tijdens het verhoor van Samer Arbid tot het lokaliseren van veel wapens en het voorkomen van additionele terreuraanslagen die gepland waren door het Volksfront voor de bevrijding van Palestina.

Als onderdeel van het onderzoek werden ongeveer 50 terroristen van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PLPF), waaronder hooggeplaatste leden van de Palestijnse terroristische groepering, gearresteerd. Een groot aantal wapens werd in beslag genomen, waaronder M-16’s, kalasjnikovs, uzi’s, automatische Galil geweren, pistolen met geluiddempers, munitie en kunstmest om bommen te maken, evenals walkietalkies, telescopische apparaten en andere voorwerpen die door veiligheidsfunctionarissen werden ontdekt.

Volgens de verklaring van Shin Bet in december 2019 heeft Arbid het explosief voorbereid en tot ontploffing gebracht toen hij de familie Shnerb op de plek waar hij de bom had geplaatst zag.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!