Rechtszaak Saleh Ali voor vernielen HaCarmel van start

Saleh Ali de Syrisch-Palestijnse asielzoeker die tweemaal een aanslag pleegde op het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam staat vandaag voor de rechter. 

Het Openbaar Ministerie verdenkt Ali ervan dat hij op 8 mei 2020 met een terroristisch oogmerk in het restaurant een Israëlische vlag in brand heeft gezet en ruiten heeft ingeslagen. In 2017 is Ali voor soortgelijke feiten veroordeeld. Hij wordt ook verdacht van een aanranding van een vrouw in een tram in februari 2020.

Tijdens het proces passeren de geweldsdelicten die Ali in de jaren dat hij in Nederland onderdak heeft genoten de revue, zoals een aanval op een vrouwelijke voorbijganger tijdens een pro-Palestijnse demonstratie op de Dam en een incident bij een homobar waar hij dreigende taal uitsprak.

Saleh is voor de aanval op de Dam veroordeeld, voor het incident bij de homobar Taboo in de Reguliersdwarsstraat moest uiteindelijk de politie worden ingeschakeld. De Syrische asielzoeker heeft in gesprekken met het Openbaar Ministerie laten weten dat hij zich wil aansluiten bij Hamas. Het OM wilde met de gesprekken uitzoeken of hij geradicaliseerd was.

Volgens zijn advocaat, Willem van Vliet, is Ali een “zwaar getraumatiseerde man”. Over de aanval op het restaurant HaCarmel zegt hij dat Ali “die op een dag uit wanhoop en na een droom handelde”. De gemeente had namelijk een radicaliseringsexpert wegbezuinigd met wie Ali goed contact had.

Ali zou ontoerekeningsvatbaar zijn zegt van Vliet en voor de aanranding in de tram vraagt hij vrijspraak. De aanraking van de billen van de vrouw ging geheel per ongeluk.

De officier van justitie eist tbs met dwangverpleging.

Op 14 juli doet de rechtbank om 12.45 uitspraak.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)