Israël wil semi-autonome robot inzetten voor grensbewaking Gaza

De Jaguar (foto IDF)

De eerder aangekondigde Jaguar semi-autonome robot zal door Israël ingezet worden om “24 uur per dag, 7 dagen per week” de grens met Gaza te bewaken.

Volgens het persbericht van de IDF is de robot uitgerust met een 7,62 millimeter machinegeweer. Het is uiteindelijk bedoeld als vervanging voor gevechtssoldaten om botsingen aan de grens met Gaza tussen soldaten en Palestijnen te voorkomen.

De Jaguar beschikt over camera’s met hoge resolutie, zenders, krachtige koplampen en een geluidssysteem voor communicatie met de omgeving. Het afvuren van het machinegeweer wordt niet autonoom gedaan en vereist een handeling van de bestuurder van de robot.

De software van de Jaguar kan automatisch het gekozen doel aanpassen om beter te richten op alles wat een menselijke bestuurder de robot vertelt om zich op te concentreren. Ook heeft de robot de mogelijkheid om autonoom te vuren in bepaalde scenario’s, zoals wanneer er op het apparaat geschoten wordt. Het kan in specifieke gevallen ook zichzelf vernietigen indien nodig.

Volgens luitenant-kolonel Nathan Kuperstein, hoofd Autonomy and Robotics bij de Land Technology Division van de IDF is de Jaguar “een baanbrekende technologische ontwikkeling die de wrijving tussen gevechtssoldaten en de vijand vermindert en risico’s voor het menselijk leven voorkomt”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)