VS gaat aanvulling Iron Dome financieren

Iron Dome vuurt een raket af. Foto YouTube.

Israël vroeg begin juni om 1 miljard dollar (840 miljoen euro) van de Verenigde Staten om het arsenaal van het Iron Dome luchtafweersysteem aan te vullen na het geweld in Gaza.

Het verzoek werd gedaan door minister van Defensie Benny Gantz in een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan.

De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin bevestigde tijdens een congressessie op donderdag dat het verzoek om militaire bijstand is goedgekeurd door het ministerie van Defensie voor de begroting voor 2022 en dat de VS ernaar zullen streven het totale gevraagde bedrag over te dragen aan Israël na goedkeuring van het Congres.

President Joe Biden had belooft de Israëlische voorraad van Iron Dome-raketten aan te vullen en te helpen bij de wederopbouw van de Gazastrook in een korte toespraak die hij in het Witte Huis hield kort na de aankondiging dat er een staakt-het-vuren was bereikt om een ​​einde te maken aan het 11 dagen durende conflict tussen Israël en Gaza.

Tijdens de toespraak legde de president uit dat hij tijdens het conflict meerdere gesprekken heeft gevoerd met voormalig premier Benjamin Netanyahu over stappen die moeten worden ondernomen na het staakt-het-vuren.

De twee spraken over het Iron Dome-systeem, dat het leven had gered van talloze Israëliërs, zowel Arabieren als joden, legde Biden uit en benadrukte dat “de VS volledig achter het recht van Israël staat om zichzelf te beschermen tegen willekeurige raketaanvallen van Hamas en andere terreurgroepen in Gaza die het leven hebben gekost aan onschuldige burgers in Israël.”

Met een begrotingstekort van ongeveer 3 biljoen dollar per jaar geven de Verenigde Staten dagelijks ongeveer 8 miljard dollar te veel uit. De Amerikaanse steun aan Israël om het Iron Dome luchtafweer systeem aan te vullen kost de Amerikaanse belastingbetaler ongeveer 3 uur aan extra Amerikaanse overheidsuitgaven.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)