Yair Lapid bezoekt de VAE

Yair Lapid landt in de VAE voor het eerste officiële bezoek van een Israelische minister aan het land.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid is dinsdag naar de Verenigde Arabische Emiraten vertrokken, voor het eerste officiële bezoek van een Israëlische minister aan de Golfstaat sinds de twee landen vorig jaar diplomatieke betrekkingen aanknoopten.

Tijdens zijn tweedaagse bezoek zal Lapid Israëls eerste ambassade in Abu Dhabi inwijden en een consulaat in Dubai openen. Ook staat hem een ontvangst te wachten door zijn collega uit de Emiraten, Abdullah bin Zayed al Nahyan.

Geschiedenis in de maak: Ik ben trost om de staat Israël te vertegenwoordigen op het eerste officiële bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten. Dank voor de warme welkomst.

De VAE, samen met Bahrein, Soedan en Marokko, normaliseerden vorig jaar de betrekkingen met Israël te in het kader van de Abraham Akkoorden bemiddeld door de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump.

Geen enkele hoge Israëlische functionaris heeft de VAE in officiële hoedanigheid bezocht sinds de ondertekening van de akkoorden. Een gepland bezoek in maart van voormalig premier Benjamin Netanyahu werd geannuleerd na een geschil met Jordanië dat het gebruik van zijn luchtruim verhinderde.

Netanyahu voorkwam vervolgens dat de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi de VAE bezocht, waarbij politieke bronnen zeiden dat het de wens was van de voormalige premier om zelf het eerste officiële bezoek te brengen.

Lapids bezoek aan de VAE volgt op zijn ontmoeting met de Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Abdullatif Al-Zayani in Rome eerder deze week.

In Rome had de minister van Buitenlandse Zaken ook een ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, om “de fouten” tussen de twee landen van de afgelopen jaren te herstellen.

Tijdens hun eerste persoonlijke ontmoeting sinds de nieuwe regering van Israël twee weken geleden werd beëdigd, zeiden beide topdiplomaten dat ze ook de normaliseringsakkoorden van Israël met de Arabische Golfstaten zouden bespreken.

Blinken zei dat de VS de normaliseringsakkoorden van Israël steunen, maar dat ze geen vervanging kunnen zijn voor het hernieuwen van de onderhandelingen met de Palestijnen.

Iran en de Verenigde Staten hebben indirecte gesprekken gevoerd over de nucleaire overeenkomst van 2015 tussen Teheran en grootmachten die beperkingen oplegden aan de nucleaire activiteiten van Iran in ruil voor het opheffen van internationale sancties.

“Wij geloven dat de manier om onze meningsverschillen te bespreken is door middel van directe… gesprekken, niet in persconferenties”, zei Lapid in zijn korte opmerkingen voordat de bijeenkomst in Rome begon.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!