Duitse en Franse ambassadeurs boycotten evenement van Amerikaanse ambassade in Jeruzalem

<em>Amerikaanse ambassade Jeruzalem viert de 245e Onafhankelijkheidsdag van de Verenigde Staten</em>

De ambassadeurs van Duitsland en Frankrijk hebben eerder deze maand de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem geboycot, tijdens de jaarlijkse viering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag op 4 juli.

Volgens een anonieme bron die geciteerd werd in de Israëlische media was de helft van de Europese ambassadeurs uitgenodigd voor het evenement. Onder de aanwezigen waren een aantal afgezanten, waaronder de Roemeense ambassadeur, de Britse plaatsvervangend ambassadeur, evenals vertegenwoordigers uit Kosovo, Australië, Noorwegen, Honduras, Guatemala en Canada.

Er werd niet duidelijk gemaakt welke andere gezanten van Europese landen waren uitgenodigd maar ervoor hadden gekozen niet aanwezig te zijn.

Een onbepaald deel van het nieuwe ambassadeterrein bevindt zich tussen de twee wapenstilstandslijnen die in 1949 met de hand werden getrokken door Israëlische en Jordaanse militaire commandanten aan het einde van de Onafhankelijkheidsoorlog.

Kleine verschillen tussen de twee lijnen creëerden gebieden die niet onder Jordaanse of Israëlische controle stonden. Volgens de VN wordt elk deel tussen de linies als “bezet gebied” beschouwd sinds de bevrijding van Jeruzalem door Israël in 1976 tijdens de Zesdaagse Oorlog.

In een beweging die door Israël werd verwelkomd en door de Palestijnen werd veroordeeld, erkende de regering-Trump eind 2017 Jeruzalem als de hoofdstad van Israël en verplaatste vervolgens haar ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem in 2018. De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij niet van plan is om de ambassade terug te verhuizen naar Tel Aviv.

Premier Naftali Bennett woonde het evenement dit jaar bij en zei te willen voorkomen dat Israël wordt gebruikt als partijdige kwestie in de Verenigde Staten, terwijl de nieuwe Israëlische regering werkt aan het herstellen van de banden met de Democratische Partij.

Het evenement werd ook bijgewoond door Michael Ratney, die vorige maand naar Jeruzalem werd gestuurd om de Amerikaanse missie te leiden totdat de nieuwe ambassadeur door het Congres is goedgekeurd.

De kandidaat van Biden voor de functie, voormalig plaatsvervangend secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken Thomas Nides, zal naar verwachting in de komende weken een hoorzitting in de Senaat ondergaan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)