IDF krijgt 58 miljard shekel in begroting 2022

Foto IDF  spokespersons’s unit

Na drie jaar zonder budget, krijgt het Israëlische defensie-establishment 58 miljard shekel (15 miljard euro) toegewezen in de komende begroting voor 2022, een toename 7 miljard shekel (1,8 miljard euro).

Zonder budget is de IDF de afgelopen drie jaar niet in staat geweest om de benodigde hoeveelheid munitie aan te schaffen en de basisinfrastructuur voor grondtroepen te verbeteren. Desalniettemin was de IDF nog steeds in staat om uitrusting en wapens te kopen bij Israëlische defensiebedrijven.

Ook kon door veranderingen in de strijdkrachten kosten worden bespaard en de eenheden worden versterkt met meer middelen.

Toch heeft het gebrek aan budget het moeilijk gemaakt om belangrijke projecten uit te voeren, waaronder de grensmuur met Libanon en het repareren van de talloze gaten in het grens-hek op de Westelijke Jordaanoever. Het leger is er ook niet in geslaagd de schuilkelders voor het thuisfront te verbeteren.

Israël beschouwt het nucleaire programma van Iran als de grootste zorg. Volgens recente beoordelingen van inlichtingendiensten is Iran minder dan een jaar verwijderd van een kernwapen en heeft het zijn nucleaire verrijkingsactiviteit versneld.

Twee weken geleden riep Gantz Israël op om de voorbereidingen op te voeren voor het geval dat Iran een kernwapen krijgt.

In zijn toespraak riep de minister van Defensie de regering op om de veiligheidsdiensten van het land toe te staan ​​”de militaire superioriteit te handhaven, waardoor ons bestaan ​​en onze inspanningen om vrede te bereiken” mogelijk zijn.

Volgens hem is dat niet “een voorrecht, maar een existentiële behoefte”.

Het vergelijk met het Nederlands defensie budget is opmerkelijk klein. De Nederlandse Rijksoverheid trekt voor Defensie in 2021 maar liefst 11,5 miljard euro uit. Het is niet helemaal duidelijk aan welke existentiële behoefte hiermee wordt voldaan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!