Effectiviteit coronavaccin om ernstige ziekte te voorkomen daalt tot 80%

Pfizer coronavaccin.

Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem blijkt dat de effectiviteit van het Pfizer-vaccin bij het voorkomen van ernstige vormen van COVID-19 is gedaald tot 80 procent.

Volgens de studie, die aan de Israëlische regering is gepresenteerd, is de verwachting dat het aantal ernstige COVID-19-gevallen in Israël in minder dan drie weken zou kunnen oplopen tot 400. Op dit moment liggen 145 coronapatiënten in ernstige conditie in het ziekenhuis.

Meer dan 2000 Israëliërs werden mandag positief op het coronavirus getest. Een aantal dat sinds half maart niet meer is gezien. Het aantal ernstige gevallen is de afgelopen week meer dan verdubbeld.

De studie suggereert dat de effectiviteit van het vaccin bij het voorkomen van ernstige ziekten is gedaald tot 80 procent, vergeleken met meer dan 90% vóór het verschijnen van de Delta-variant.

“De effectiviteit van het vaccin is aanzienlijk lager dan de effectiviteit die in maart werd waargenomen”, schreven de onderzoekers.

Recente gegevens die door het ministerie van Volksgezondheid zijn vrijgegeven, tonen aan dat degenen die als eerste hun twee doses van het Pfizer COVID-vaccin kregen, nu meer kans hebben om geïnfecteerd te raken omdat het vaccin na verloop van tijd de beschermingskracht lijkt te verliezen.

Gegevens die vorige week door het ministerie van Volksgezondheid werden vrijgegeven, suggereerden dat mensen die in januari zijn gevaccineerd nu slechts 16% bescherming hebben tegen besmetting, terwijl de effectiviteit bij degenen die in april zijn gevaccineerd 75% was.

Sommige analisten hebben gewaarschuwd dat de cijfers over de effectiviteit van vaccins gevoelig zijn voor grote onnauwkeurigheden vanwege een aantal factoren, waaronder de vraag of er nauwkeurige gegevens zijn over infectieniveaus onder niet-gevaccineerden, wat van vitaal belang is voor dergelijke statistieken. Volgens Britse gegevens is het mogelijk dat de Israëlische studies de zaak mogelijk overdrijven.

Tijdens een bezoek aan een bejaardentehuis in Jeruzalem op dinsdag zei premier Naftali Bennett dat Israël binnenkort een derde COVID-boosterinjectie zou kunnen goedkeuren.

De premier heeft niet gespecificeerd welke bevolkingsgroepen de booster zouden krijgen, maar recente mediaberichten hebben aangegeven dat de regeringsdiscussies zich hebben gericht op het toedienen van de booster.

Israël begon twee weken geleden een derde booster-injectie toe te dienen aan mensen met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem, inclusief ontvangers van transplantaties en mensen met bloedkanker, wat een wereldprecedent schept.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)