Israël huldigt gedenkteken in ter ere van Zuid-Libanees Leger

<em>Monument ter ere van gesneuvelde soldaten van het Zuid-Libanees Leger (Foto: Ministerie van Defensie)</em>

Minister van Defensie Benny Gantz, IDF-stafchef Aviv Kochavi woonde de ceremonie bij ter ere van de gevallen soldaten van het Zuid-Libanees Leger (SLA), ongeveer 21 jaar nadat de SLA werd ontbonden na de terugtrekking van de IDF uit Zuid-Libanon op 24 mei 2000.

De SLA – voornamelijk bestaande uit christelijke Libanese soldaten – vocht meer dan 20 jaar samen met het Israëlische leger om terreuractiviteiten en operaties nabij de grens met Israël te verhinderen. Sommige soldaten werden Israëlische staatsburgers nadat Israël zich uit Libanon terugtrok.

De ceremonie werd bijgewoond door voormalige leden van de SLA en enkele nabestaanden. Tijdens de ceremonie werden enkele van de SLA-commandanten die aan de zijde van Israël vochten beloond voor hun dienst en werd een speciaal herdenkingsgebed voorgelezen in zowel het Hebreeuws als het Arabisch.

“Ongeveer 21 jaar geleden werd de poort naar Libanon gesloten in een gebaar dat het einde van de vijandelijkheden symboliseerde”, zei Kochavi in ​​een toespraak waarin hij de SLA-soldaten prees.

“Deze periode heeft ons met een schuld achtergelaten. Een eer en waardering verschuldigd aan jullie, de strijders van het leger van Zuid-Libanon, die aan onze zijde hebben gevochten.

“Libanese en Israëlische soldaten werden samen ingezet, langs de grens en daarover, rapporteerden aan elkaar en dekten elkaar. Ik sta hier niet alleen als stafchef, maar als iemand die samen met jullie in Libanon heeft gediend.”

Kochavi voegde toe dat dit de eerste keer in de geschiedenis van Israël is dat het land soldaten erkent die geen deel uitmaakten van de IDF. “Vanaf nu zal iedereen weten wie je bent, wie je was, en onthouden wat je hebt gedaan.”

Kochavi erkende dat voormalige SLA-soldaten die in Israël wonen tot op de dag van vandaag nog steeds met moeilijkheden te maken hebben.

“Ik ken je ontberingen en uitdagingen en we zullen er alles aan doen om ze op te lossen. Door de jaren heen hebben we niet genoeg gedaan als leger, als samenleving en als land. We hebben niet genoeg gedaan om voor je te zorgen. Maar beter laat dan nooit.”
Gantz bedankte ook de SLA en zijn voormalige soldaten in zijn toespraak.

“Als Hezbollah en zijn bondgenoten er niet waren geweest, geloof ik dat we vrede met Libanon zouden hebben. Mijn hart doet pijn bij het zien van de hongerigen in de straten van Libanon. Israël heeft in het verleden hulp aangeboden en zelfs vandaag staan we klaar om te handelen en andere landen hulp te verlenen.”

Voormalig SLA-commandant, Nabi Abu Rafa, sprak tijdens de ceremonie ook over het leven van zijn kameraden die tegenwoordig in Israël wonen. “Huisvesting, huisvesting, huisvesting. Dit is ons enige probleem. Wij zijn inwoners van de staat Israël, geef ons gewoon een dak”, zei hij, terwijl hij de nadruk legde op de problemen waarover Kochavi sprak.

Het monument is het initiatief van het Ministerie van Defensie en bestaat uit een herdenkingsplein, een observatiegebied, een bos en een parkeercomplex voor bezoekers.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)