Israël stuurt 700.000 vaccins naar Zuid-Korea

Pfizer coronavaccin. Foto YouTube.

De overeenkomst werd gesloten weken nadat de Palestijnse Autoriteit afzag van een soortgelijke ruil omdat de vaccins te dicht bij hun vervaldatum zouden zijn, ondanks het feit dat Israël dezelfde vaccins gebruikt voor haar eigen bevolking.

In het kader van de overeenkomst met Seoul zal Israël doses voor onmiddellijk gebruik leveren die tegen het einde van de maand aflopen. In ruil daarvoor zal Israël later in het jaar hetzelfde aantal doses van Zuid-Korea ontvangen.

De ruil is tot stand gekomen met medewerking van Pfizer na verschillende gesprekken in de afgelopen dagen tussen Bennett en de CEO van Pfizer, Albert Bourla. Wel willen de Zuid-Koreanen de vaccins eerst inspecteren voordat de deal doorgaat. De Koreaanse vaccins zullen ergens in het vierde kwartaal van 2021 naar Israël worden gestuurd.

In juni besloot Ramallah van een soortgelijke overeenkomst af te zien voor ongeveer 1 miljoen Pfizer-vaccins vanwege de naderende vervaldatum. De eerste groep van zo’n 100.000 die eind juni zouden vervallen werden teruggestuurd.

Het ministerie van Volksgezondheid in Jeruzalem uitte zijn verbazing over de stap en zei in een verklaring dat de doses van de Pfizer-BioNTech-inenting “perfect gezond” waren en “in alle opzichten identiek aan de vaccins die momenteel aan de burgers van Israël worden gegeven”.

Ambtenaren zeggen dat het standaardpraktijk is om vaccins te gebruiken waarvan de houdbaarheidsdatum dichtbij is. Daar zolang de datum niet is verstreken, de vaccins door de fabrikanten als volkomen veilig worden beschouwd.

Israël bezit naar verluidt 1,4 miljoen doses die eind juli aflopen en Bennett hoopt er zoveel mogelijk te gebruiken door voor 9 juli 300.000 kinderen van 12-15 jaar te laten vaccineren, zodat er genoeg tijd overblijft voor een tweede dosis.

Israël kocht miljoenen vaccins van Pfizer en was een van de eerste landen die ze eind vorig jaar ontving. Het bedrag wat Israël hiervoor betaalde is niet openbaar gemaakt.

Meer dan 5,6 miljoen Israëliërs op een bevolking van meer dan 9,3 miljoen hebben ten minste één vaccinatie gekregen. Zeker 5,2 miljoen Israeliers hebben ook een tweede dosis ontvangen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)