Israëlisch onderzoek: bescherming van het coronavaccin verzwakt mogelijk na 6 maanden

Fabricage coronavaccins, ter illustratie. Foto YouTube.

Er lijkt een toenemend verband te zijn tussen gevaccineerde Israëliërs die geïnfecteerd zijn met de Delta-variant van het coronavirus en degenen die als een van de eersten het vaccin hebben gekregen. Dit zou kunnen aantonen dat de bescherming van het coronavaccin na verloop van tijd verzwakt.

Deskundigen die samenwerkten met het ministerie van Volksgezondheid waarschuwen dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trekken, aangezien de omvang van de steekproef te klein is en degenen die als eerste werden gevaccineerd meestal ouderen waren, die sowieso al een zwakker immuunsysteem hebben.

Pfizer liet donderdag weten dat het de VS toestemming gaat vragen om een derde dosis van het coronavaccin toe te mogen dienen en zei dat een nieuwe injectie binnen 12 maanden de immuniteit dramatisch zou kunnen verhogen, ook tegen nieuwe coronavarianten.

Het hoofd van medisch onderzoek en ontwikkeling van het bedrijf, Mikael Dolsten, zei in de verklaring dat gegevens uit Israël over besmettingen onder mensen die in januari en februari zijn gevaccineerd, aangeven dat “na zes maanden er een risico op besmetting kan zijn met de verwachte afname van antilichamen.”

Volgens Dr. Arik Haas van de afdeling Volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid zijn onlangs de gegevens aan het ministerie gepresenteerd, waaruit blijkt dat “er een groeiende correlatie bestaat tussen degenen die vroeg zijn gevaccineerd – meestal in januari – en degenen die onlangs zijn geïnfecteerd.”

Haas is van mening dat, zelfs als er wordt gecontroleerd op leeftijd en andere factoren, de belangrijkste reden voor de hernieuwde uitbraak is dat de bescherming van het vaccin na verloop van tijd vervaagt, niet dat de Delta-stam deze omzeilt.

Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid hebben 5.728.526 Israëliërs ten minste één vaccindosis hebben gekregen en zijn 5.190.709 Israëliërs volledig gevaccineerd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)