Yair Lapid in Brussel voor ontmoeting met collega’s uit de EU

Josep Borell schudt de hand van Yair Lapid. Foto Twitter.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid is door Josep Borrell, hoofd buitenlandse zaken van de EU, uitgenodigd om zijn collega’s uit de Europese Unie te ontmoeten.

Het is de eerste keer in meer dan 12 jaar dat een Israëlische minister van Buitenlandse Zaken de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU toespreekt. De laatste die dat deed was Avigdor Lieberman in 2011.

Yair Lapid, die ook plaatsvervangend premier is, wil de dialoog tussen Israël en Europa veranderen en verbeteren na jaren van politieke spanning. De betrekkingen tussen de regering van voormalig premier Benjamin Netanyahu en de EU waren vaak gespannen over het nederzettingenbeleid.

Tijdens de overhandigingsceremonie in het ministerie van Buitenlandse Zaken toen hij in juni werd benoemd, benadrukte Lapid dat ”onze relatie met te veel regeringen verwaarloosd en vijandig is geworden”.

In een telefoongesprek feliciteerde Borrell Lapid met zijn benoeming en zei dat ze “het belang bespraken van het versterken van het bilaterale partnerschap en het bevorderen van veiligheid en vrede in de regio”, eraan toevoegend dat hij “er ernaar uitkeek hem binnenkort te verwelkomen” in Brussel.”

Naast de bilaterale besprekingen zullen Lapid en de 27 ministers het vredesproces in het Midden-Oosten bespreken en regionale kwesties die van belang zijn voor zowel Israël als de EU, zoals Iran, Libanon en Syrië.

De EU wil ook met Lapid het proces van normalisering van Israël bespreken met enkele Arabische landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko.

De betrekkingen tussen Israël en de EU “zijn een prioriteit” voor Lapid, zei Maya Sion-Tzidkiyahu, Israëlisch expert op het gebied van de betrekkingen tussen de EU en Israël bij het Israëlisch Instituut voor Regionaal Buitenlands Beleid (Mitvim).

Mihai Sebastian Chihai, een vooraanstaand beleidsanalist op het gebied van de betrekkingen tussen de EU en het Midden-Oosten bij het in Brussel gevestigde European Policy Centre (EPC), voorspelt meer politieke dialoog, meer samenwerking en interactie, evenals bezoeken op hoog niveau tussen de EU en Israël onder het nieuwe Israëlische buitenlandse Minister.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)