IDF zette IDF dronezwermen in bij gevechten in Gaza

<em>De miniatuur THOR multirotor drone is speciaal ontworpen voor militaire missies. De drone is slim, stil, draagt relatief zware ladingen (voor zijn grootte) en kan autonoom of onder toezicht van de bestuurder op een groter bereik werken. Foto: Elbit-systemen</em>

De IDF gebruikte zwermen van drones, die allemaal met elkaar communiceerden, om doelen te vinden en luchtaanvallen uit te voeren tijdens de gevechten met Hamas eerder dit jaar in mei.

De inzet van massale zwermen van honderden of duizenden drones geleid door kunstmatige intelligentie op het moderne slagveld wordt al enige tijd door militaire analisten verwacht, gezien de lage operationele kosten de algemene beschikbaarheid van drones in vergelijk met geavanceerde munitie die alleen gekocht kan worden door staten.

De IDF gaf een voorproefje van deze opkomende militaire technologie tijdens het 11-daagse conflict met de terreurgroepen in Gaza, toen de Israëlische strijdkrachten dronezwermen boven de Gazastrook gebruikten om raketlanceringen door Hamas te vinden en de locaties waarvandaan de raketten werden afgevuurd aan te vallen. Het was het eerste significante, publiekelijk erkende gebruik van het concept.

Het gebruik van drones door het leger op deze manier werd aanvankelijk geheim gehouden tijdens de gevechten, maar mag sindsdien gedeeltelijk worden gepubliceerd.

Voor het eerst werden de kunstmatige-intelligentiecapaciteiten van de IDF ingezet tegen de raketlanceringen en mortieraanvallen van Hamas, waardoor menselijke analisten een enorme hoeveelheid satelliet- en luchtbewakingsbeelden konden interpreteren om de lanceerplatforms te vinden. Dit leidde ertoe dat de Israëlische militaire inlichtingendienst de Gaza-campagne tot ‘s werelds “eerste AI-oorlog” verklaarde.

Volgens de Walla-nieuwssite werden de dronezwermen tijdens de gevechten tientallen keren gebruikt door een tot nu toe geclassificeerde eenheid van de Parachutistenbrigade, gebaseerd op concepten die zijn ontwikkeld door de experimentele Ghost Unit van de IDF, die is belast met het uitproberen en creëren van nieuwe tactieken en vechtstijlen voor het leger.

Het leger is naar verluidt ook van plan om het gebruik van deze technologie in de toekomst uit te breiden naar andere grondeenheden.

Volgens de Israëlische drone-expert Tal Inbar is het niet duidelijk of de inzet van drones in Gaza werkelijk de eerste keer is dan een dronezwerm militair is gebruikt. Niettemin vindt hij het een belangrijke mijlpaal in het gebruik van de technologie.

“Je kunt zeggen dat dit een van de eerste keren is dat Israël het officieel erkent”, zei hij.

Dronezwermen zijn niet bepaald nieuwe technologieën en bestaan ook niet alleen in het militaire domein, zoals verschillende lichtshows hebben aangetoond.

Volgens Inbar is de technische definitie van een dronezwerm “een aantal vliegtuigen die samen vliegen voor een specifieke missie. Dat kan een militair doel zijn of een stel mooie lichtjes in de lucht maken.”

Hoewel dit laatste triviaal lijkt, beweerde Inbar dat het bedienen van honderden of duizenden drones tegelijk – met wind en andere atmosferische veranderingen – geen geringe prestatie is, en daarom alleen wordt gedaan door grote bedrijven die over de nodige technische vaardigheden beschikken.

Tegelijkertijd is een dronezwerm niet zomaar een groot aantal drones die allemaal samen vliegen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten de vliegtuigen ook met elkaar communiceren en hun acties coördineren – in ieder geval tot op zekere hoogte – waarvoor een zekere mate van kunstmatige intelligentie vereist is.

Wat dronezwermen onderscheidt, is de autonomie van de zwerm, de mate waarin de drones samen vliegen – zoals een school vissen of een zwerm vogels – en niet alleen dat ze allemaal in formatie worden gevlogen door afzonderlijke menselijke bestuurders.

Uit een militaire studie van de Verenigde Staten uit 2018 bleek dat een door AI aangestuurde zwermcapaciteit wapens aanzienlijk krachtiger maakt. In die simulatie waren 800 drones in een zwerm in staat om in twee uur meer doelen te vernietigen dan 1000 onafhankelijk opererende drones.

Uiteraard worden er ook methoden ontwikkeld om drones neer te halen, van netten die uit geweren worden geschoten tot de inzet van geavanceerde elektromagnetische technologieën. En inderdaad verhinderde de IDF meerdere drone-aanvallen door Hamas tijdens de gevechten in mei.

Maar veel van deze methoden worden snel overweldigd wanneer massale zwermen van tientallen of honderden autonome vliegtuigen worden gebruikt.

Israëls gebruik van dronezwermen tijdens het conflict van mei kreeg grotendeels internationale aandacht omdat het aangeeft met welke snelheid deze technologie zich ontwikkelt en wordt ingezet.

Voorlopig vereist de inzet van grote zwermen een hoog niveau van kunstmatige intelligentie en machine learning-technologie, wat betekent dat het vooral in het domein is van natiestaten die over de nodige technische mogelijkheden beschikken. Maar dat zal niet altijd zo blijven.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)