Israëlische doorbraak in migrainebehandeling

REN werkt ook bij ouderen.

Een nieuwe studie gepubliceerd in de Oxford Journal of the American Academy of Pain Medicine toont de effectiviteit aan van een Israëlische technologie in de behandeling van acute migrainehoofdpijn bij tieners.

Negen procent van de kinderen en tieners wereldwijd lijdt aan migraine. De aandoening veroorzaakt slechte academische prestaties, verminderd schoolbezoek en heeft een negatief effect op sociale interactie en levenskwaliteit.

Nerivio, een apparaat voor elektrische neuromodulatie op afstand (REN), ontwikkeld door het in Netanya gevestigde Theranica, gebruikt het aangeboren pijnmodulatiemechanisme van het lichaam om hoofdpijn en andere symptomen die gepaard gaan met migraine te behandelen doodmiddel van stimulatie van vrije zenuwuiteinden in de bovenarm.

Twee uur na de behandeling melde 37% van de deelnemers met REN geen pijn meer, vergeleken met 9% wanneer de deelnemers triptanen en vrij verkrijgbare pijnstillers kregen.

Uiteindelijk werd pijnverlichting bereikt voor 71% van de deelnemers die Nerivio gebruikten, versus 57% bij gebruik van medicijnen. Consistente pijnvrijheid werd bereikt bij 40% van de deelnemers met Nerivio en slechts bij 9% met de medicatie die tot dusver voor migrainebehandeling wordt ingezet.

Bovendien heeft Nerivio geen bijwerkingen, blijkt uit het onderzoek. Slechts één deelnemer melde een milde bijwerking van het apparaat: een tijdelijk gevoel van pijn in de arm, dat na de behandeling vanzelf verdween.

De gebruikelijke medicatie veroorzaakt vaak slaperigheid, vermoeidheid en concentratieproblemen tot 24 uur na het innemen van een pil.

Aan de studie namen 35 tieners deel die in twee fasen werden behandeld. In de aanloopfase werden migraineaanvallen behandeld met medicijnen. In de interventiefase werden ze behandeld met Nerivio.

Een aanvullend, grootschalig, geblindeerd vergelijkend onderzoek naar effectiviteit en verdraagbaarheid zou nog steeds nodig zijn om de resultaten te bevestigen. Eerdere studies hebben echter een vergelijkbare effectiviteit bij volwassenen aangetoond.

Het apparaat is door de Food and Drug Administration goedgekeurd in de Verenigde Staten en goedgekeurd voor gebruik door het Ministerie van Volksgezondheid in Israël.

Nerivio won de Best New Technology Solution prijs in de categorie Pain Management tijdens de MedTech Breakthrough Awards in mei. Er waren 3.850 nominaties voor de prijs uit 17 landen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!