Was Elvis Presley Joods?

De Joodse wereld van Elvis Presley

Meer dan vier decennia stond een grote kist ongeopend in een magazijn in de Graceland-archieven en verborg een weinig bekend feit over een van Amerika’s culturele iconen.

Binnenin bevond zich de grafsteen van Elvis Presley’s moeder, Gladys, die sinds 1977 samen met 1,5 miljoen andere items in de archieven was opgeslagen. Linksboven op de lang ongeziene grafsteen – ontworpen door Elvis zelf – staat een Davidsster.

De grafsteen, die pas in 2018 uit de opslag werd gehaald, is nu te zien in het uitgestrekte complex in Memphis, waar Elvis van 1957 tot zijn vroegtijdige dood 20 jaar later op 42-jarige leeftijd woonde. Hij staat in Graceland’s Meditatietuin, net buiten de herenhuis en een paar meter van Elvis’ eigen graf.

De grafsteen van Gladys Presley, met linksboven een Davidsster. Foto YouTube

Verhalen over de joodse achtergrond van Elvis doen al langer de omloop, maar als het gaat om een ​​legende als Presley – wiens dood in sommige kringen niet eens als een vaststaand feit wordt beschouwd – is het niet altijd gemakkelijk om feit van fictie te scheiden. Met de grafsteen die nu voor het publiek is te zien en een bijbehorend bord met de aankondiging van “Gladys’ Joodse erfgoed”, kunnen alle twijfels tot rust worden gebracht.

De Presleys woonden ooit in een appartement direct onder de familie van rabbijn Alfred Fruchter, de eerste directeur van de Memphis Hebreeuwse Academie. De zoon van de rabbijn, Harold, die nu in Maryland woont, zei dat Elvis feitelijk diende als de “Sjabbat goy” van de Fruchters, een niet-jood die huishoudelijke taken uitvoert voor religieuze joden die normaal gesproken verboden zijn op de joodse sabbat. Fruchter zei dat zijn ouders “nooit het vermoeden hadden” dat Elvis joodse wortels had.

“Als ze dat hadden gedaan, hadden ze er nooit aan gedacht hem te vragen een Sjabbat-goy te worden,” zei Fruchter.

Elvis had een hechte band met zijn moeder, die in 1958 op 46-jarige leeftijd stierf aan hartfalen. Aanvankelijk liet Elvis haar begraven op een openbare begraafplaats in Memphis. Haar grafsteen was gemarkeerd met een kruis.

Maar zes jaar later verving Elvis de grafsteen door een die hij zelf had ontworpen. De nieuwe grafsteen had aan de ene kant een Davidster en aan de andere kant een kruis, samen met de woorden “Sunshine Of Our Home”.

Er zijn aanwijzingen dat de joodse afkomst van Elvis meer voor hem betekende dan alleen een symbool op een grafsteen. Hij gaf in de loop der jaren gul aan verschillende Joodse organisaties, waaronder het Memphis Jewish Community Center, een donatie geëerd met een plaquette die vandaag in Graceland hangt. De persoonlijke bibliotheek van Elvis omvatte verschillende boeken over het jodendom en de joodse geschiedenis.

Tijdens de laatste jaren van zijn leven werd Elvis vaak gefotografeerd een Davidster om zijn nek en het Hebreeuwse woord ‘chai’, wat leven betekent. De chai-halsketting wordt bewaard in een kast in Graceland naast de sleutels van de beroemde roze Cadillac uit 1955 van de zanger. Nooit iemand die beschuldigd werd van subtiliteit, Elvis liet de ketting ontwerpen met 17 diamanten. Hij kocht de sieraden in 1976, een jaar voordat hij stierf.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)