Knesset-spreker stemt per ongeluk tegen wetsvoorstel

<em>Chaos in de Knesset nadat Knesset spreker Mickey Levy zich vergist in het uitbrengen van zijn stem.</em>

Een wetsvoorstel in de Israëlische Knesset waarmee de benoeming van rabbinale rechters zou worden hervormd, is donderdagochtend in de derde en laatste parlementaire stemming niet aangenomen. De Knesset-spreker stemde per ongeluk tegen.

Door de “nee” -stem van Knesset-spreker Mickey Levy van de Yesh Atid partij bleef de wet steken op 51 stemmen voor en 51 tegen. Volgens de parlementaire procedure staat een gelijkspel gelijk aan een nederlaag, waardoor het wetsvoorstel opnieuw moet worden ingediend tijdens een toekomstige Knesset-sessie. Volgens coalitiebronnen zal volgende week opnieuw worden geprobeerd om de wet goedgekeurd te krijgen.

Levy probeerde speciale toestemming te krijgen om zijn stem te wijzigen nadat hij zich zijn fout realiseerde, maar de juridisch adviseur van de Knesset oordeelde dat hij niet nog een stem kon uitbrengen en de stem blijft geldig.

Volgens de regels van de Knesset is het naar eigen goeddunken van de spreker om een Knesset-lid toe te staan nogmaals te stemmen indien er reden is om aan te nemen dat hun stem ten onrechte is uitgebracht of niet is opgenomen.

Voorafgaand aan de stemming leek Levy enigszins verward en riep hij wetgevers op om hun stem uit te brengen voor de tweede lezing in plaats van de derde. Toen de 51-51-gelijkspel op een groot scherm werd getoond, barstte het plenum in chaos uit terwijl Levy toegaf dat hij een fout had gemaakt en de wetgevers vroeg geduld te hebben.

Het wetsvoorstel zou het panel dat rabbijnse rechters kiest, hebben uitgebreid met onder andere meer vrouwelijke vertegenwoordigers.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)