Wetsvoorstel Congo om joodse politicus uit te sluiten van het presidentschap

Moïse Katumbi Chapwe

In de Democratische Republiek Congo is een wetsvoorstel ingediend om het presidentschap te beperken tot mensen met twee Congolese ouders. De wet zou Moïse Katumbi, een populaire Congolese politicus met een joodse vader, diskwalificeren voor het presidentschap.

Het wetsvoorstel werd donderdag ingediend door bondgenoten van president Felix Tshiseked onder het mum van het beschermen van de soevereiniteit van de Afrikaanse natie en voorkoming van buitenlandse inmenging.

De wet is echter een duidelijke poging van de regering om te voorkomen dat Moïse Katumbi, een zakenman en voormalig gouverneur, zich kandidaat kan stellen voor het presidentschap.

Katumbi’s vader was een Griekse jood, Nissim Soriano, die tijdens de Holocaust Europa ontvluchtte en zich vestigde in Congo waar hij trouwde met een inheemse vrouw, Katumbi’s moeder.

Moïse Katumbi Chapwe werd geboren op 28 december 1964 en groeide op in het dorp Kashobwe in Congo bij de grens met Zambia. In 2006 werd Katumbi verkozen als afgevaardigde in de Assemblée Nationale. Hij werd in januari 2007 verkozen tot de eerste democratisch gekozen gouverneur van de provincie Katanga.

De economische opleving van de provincie die daar op volgde wordt toegeschreven aan het bewind van Katumbi, die de infrastructuur ontwikkelde en buitenlandse investeringen aanmoedigde met belastingvoordelen. Ook verminderde hij overheidsprocedures en pakte hij de corruptie aan. Als gevolg van zijn hervormingen als gouverneur stegen de lokale belastingen van 80 miljoen dollar in 2007 tot meer dan 3 miljard dollar in 2014. Katumbi is hierdoor erg populair in Congo.

Ook staat hij bekend vrijgevig, investeert hij zijn vermogen in sociale doelen en geniet hij extra populariteit als voorzitter van de voetbalclub TP Mazembe in Lubumbashi. De club heeft de CAF Champions League vijf keer gewonnen en werd het eerste Afrikaanse team dat in 2010 in de finale van het wereldkampioenschap voetbal voor clubs mocht spelen.

Een stemming over het wetsvoorstel staat nog niet in de planning, maar de maatregel maakt Katumbi’s grote aanhang woest en roept de vrees op voor een terugkeer naar politiek geweld in Congo.

Rabbi Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association en een bondgenoot van Katumbi, veroordeelde het wetsvoorstel en zei dat het “een schande is dat in 2021 een persoon kan worden gediskwalificeerd omdat hij een joodse ouder heeft”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!