Laboratorium in Jeruzalem identificeert 3 bestaande medicijnen tegen corona

Het coronavirus, ter illustratie. Foto YouTube.

Israëlische wetenschappers hebben drie bestaande medicijnen geïdentificeerd die goede vooruitzichten bieden om COVID-19 te behandelen. In laboratoriumtests is aan getoond dat de medicijnen in staat zijn het virus te bestrijden.

De resultaten “toonden aan dat de medicijnen cellen kunnen beschermen tegen aanvallen door het virus met een effectiviteit van bijna 100 procent”, aldus Prof. Isaiah Arkin, de biochemicus van de Hebreeuwse Universiteit die het onderzoek leidt. Dit komt er op neer dat bijna 100% van de cellen in leven bleef, ondanks besmetting met het virus.

Onder normale omstandigheden zou ongeveer de helft van de cellen zijn gestorven na contact met het virus. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat de geselecteerde medicijnen effectief zijn tegen de verschillende coronavarianten.

Voor het onderzoek zijn meer dan 3000 medicijnen op geschiktheid gescreend. Deze aanpak kan een snelle manier zijn om behandelingen te vinden, aangezien de medicijnen al zijn uitgeprobeerd en getest.

Het onderzoek dat de weg vrijmaakte voor de laboratoriumproef is peer-reviewed en gepubliceerd, maar de laboratoriumstudie heeft nog geen peer-review ondergaan.

De medicijnen in kwestie zijn Darapladib, dat momenteel atherosclerose behandelt; het kankergeneesmiddel Flumatinib; en een hiv-medicijn. Deze medicijnen richten zich niet op het spike-eiwit, maar op een van de twee andere eiwitten: het envelopeiwit en het 3a-eiwit. Deze eiwitten – vooral het envelopeiwit – veranderen nauwelijks tussen varianten, en zelfs tussen ziekten uit de coronavirusfamilie. Als zodanig zullen medicijnen die zich op hen richten waarschijnlijk effectief blijven ondanks mutaties.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)