Minister van Religieuze Zaken wil kasjroet-markt van Israël hervormen

Kasjroet certificaten in een winkel in Israël.

De Israëlische minister van Religieuze Zaken, Matan Kahana, heeft dinsdag een pakket ingrijpende hervormingen aangekondigd voor de kasjroet-markt. De maatregelen zijn bedoeld om concurrentie te creëren voor de toezichthouders en daarmee het niveau van de geleverde diensten te verbeteren.

Volgens Kahana zullen de hervormingen bedrijven de vrijheid geven om te kiezen door wie ze gecontroleerd worden op naleving van de kasjroet regels, wat moet leiden tot lagere prijzen voor consumenten.

De het doel van de maatregelen die de minister wil invoeren is om het opperrabbinaat te versterken, aangezien het verantwoordelijk zal zijn voor het bepalen van nationale normen en het toezicht houden op de verschillende onafhankelijke kasjroet autoriteiten.

De minister gaf toe dat de toprabbijnen niet “erg enthousiast” zijn over de hervormingen.

Het opperrabbinaat hekelt de hervormingen, noemt ze “gevaarlijk” en waarschuwt dat ze “kasjroet in Israël zal vernietigen”.

Ook ultraorthodoxe parlementsleden hekelden de maatregelen. De voorzitter van de Verenigd Thora Jodendom, Moshe Gafni, zei dat Kahana “elke vonk van het jodendom probeert uit te roeien” in het land.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!