Wit-Russische president: wereld ‘buigt’ voor joden vanwege Holocaust

<em>President Aleksandr Loekasjenko</em>. Foto YouTube

President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Russische beweert dat de “wereld buigt” voor de Joden vanwege de Holocaust. Hij deed zijn uitspraak vorige week tijdens een herdenkingsdienst voor Sovjetsoldaten die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

“Joden waren in staat om de wereld [de Holocaust] te laten herinneren en de hele wereld buigt voor hen, bang om één verkeerd woord tegen hen te zeggen”, zei Loekasjenko. “Van onze kant wilden wij, die tolerant en vriendelijk waren, niemands gevoelens kwetsen en de dingen zo ver laten gaan dat ze ons begonnen te kwetsen.”

De toespraak concentreerde zich op de rol van Wit-Russen in de strijd tegen de nazi’s, waarbij de Wit-Russische president benadrukte dat er meer werk nodig was om ervoor te zorgen dat mensen zich het aandeel van Wit-Rusland in de Tweede Wereldoorlog herinneren.

Tijdens de Holocaust werd zo’n 90% van de Joodse bevolking van Wit-Rusland vermoord, ongeveer 800.000 mensen. De Duitse bezetter deporteerde zo’n 380.000 inwoners voor slavenarbeid en doodde honderdduizenden burgers. Volgens de nazi plannen moest de lokale bevolking worden uitgeroeid om plaats te maken voor Duitse kolonisten. In totaal werden meer dan 1 miljoen mensen gedood in Wit-Rusland tijdens de drie jaar van de Duitse bezetting.

Het is niet de eerste keer dat de Wit-Russische leider in heet water belandt vanwege zijn anti-Joodse opmerkingen.

In 2015 bekritiseerde Loekasjenko Semyon Shapiro, destijds de joodse gouverneur van de regio Minsk, omdat hij de Wit-Russische joden niet “onder controle” kreeg.
“Ik heb je een jaar geleden gezegd dat je alle Joden in Wit-Rusland onder controle moest krijgen”, zei Loekasjenko tegen Shapiro, erop wijzend dat Yuri Zisser, de directeur van de TUT.by-website, zich “niet correct gedroeg”. Zissers online publicatie had kritiek geuit op een destijds door Loekasjenko opgelegd belastingbesluit.

In 2007 haalde de Wit-Russische leider uit naar Joodse inwoners van Bobruisk, een havenstad, en zei dat ze de stad in een “varkensstal” hadden veranderd.
“Dit is een Joodse stad en de Joden maken zich geen zorgen over de plek waar ze wonen. Ze hebben Bobruisk in een varkensstal veranderd. Kijk naar Israël – ik was erbij”, zei Loekasjenko.

Wit-Rusland is het doelwit geweest van sancties van de VS en de EU vanwege het harde optreden tegen protesten tegen de regering en het onderscheppen van een Ryanair-vlucht die het Wit-Russische luchtruim doorkruiste om een ​​dissident en journalist te arresteren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)