Iran beschuldigt Israël van aanval op nucleaire site

Satellietbeeld van de nucleaire faciliteit in Karaj met volgens het Iraanse regime “onopmerkelijke schade”.

Iran beschuldigt Israël van een aanval in juni gericht op een nucleaire faciliteit in de buurt van Teheran, meldt het officiële persbureau IRNA.

Volgens kabinetswoordvoerder Ali Rabiei was de vermeende aanval bedoeld om de lopende gesprekken in Wenen, om de nucleaire overeenkomst met de wereldmachten nieuw leven in te blazen, te voorkomen. IRNA citeerde Rabiei die zei dat dergelijke acties Iran alleen maar sterker maken.

“Het zionistische regime voerde deze acties uit om aan te tonen dat het Iran kan stoppen en de boodschap over te brengen dat onderhandelen met Iran niet nodig is”, zei Rabiei. “Maar telkens als er sabotage heeft plaatsgevonden, is onze kracht toegenomen.”

Rabiei zei maandag dat er schade aan het plafond was en dat “schade aan apparatuur onopmerkelijk was”.

“Er verscheen een gat in het plafond van een van de industriële loodsen, dus het dak werd verwijderd voor reparatie”, zei Rabiei. Hij zei dat een satellietbeeld dat destijds werd verspreid, was van nadat het dak van de loods was verwijderd voor reparatie.

Iran heeft weinig details gegeven over de aanval waarvan het zegt dat het gericht was op een uitgestrekt nucleair centrum in Karaj, een stad ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Teheran. Op 23 juni zei de staatstelevisie dat er aanval had plaatsgevonden in het gebouw van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie, waarbij geen slachtoffers of schade zou zijn veroorzaakt.

Volgens Iraanse oppositiebronnen was de aanval gericht op een faciliteit voor de bouw van centrifuges die nodig zijn om uranium te verrijken en is er aanzienlijke schade toegebracht wat ook te zien is op de satellietbeelden.

De aanval in Karaj volgt verschillende andere incidenten gericht tegen het nucleaire programma van Iran. In april kreeg de ondergrondse nucleaire faciliteit van Natanz te maken met een mysterieuze black-out die enkele van zijn centrifuges beschadigde.

Vorig jaar juli troffen onverklaarbare branden de geavanceerde centrifuge-assemblagefabriek in Natanz. Later werden de branden door de autoriteiten als sabotage bestempeld. Iran herbouwt die faciliteit in een nabijgelegen berg. Ook van de aanslag in november 2020 waarbij de Iraanse wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh om het leven kwam geeft Iran Israël de schuld. Fakhrizadeh werd gezien als het brein achter het Iraanse nucleaire programma.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)