Israël biedt Libanon hulp te midden van financiële crisis

Libanezen staan in de rij om benzine te tanken. Foto YouTube.

Minister van Defensie Benny Gantz heeft dinsdag laten weten dat Israël Libanon formeel humanitaire hulp aanbiedt. De noordelijke buur van de Joodse staat wankelt op de afgrond vanwege de ineenstortende economie.

Het ministerie van Defensie zegt dat het aanbod is gedaan “gezien de pogingen van Hezbollah om de Iraanse investeringen in het land te vergroten”.

Israël en Libanon hebben geen diplomatieke betrekkingen. Een verbindingseenheid van de IDF moest het aanbod derhalve doorgeven via UNIFIL, de VN-vredesmacht in Zuid-Libanon.

“Als Israëliër, als Jood en als mens doet mijn hart pijn bij het zien van de beelden van mensen die honger lijden in de straten van Libanon”, zei Gantz zondag tijdens een ceremonie.

Hij voegde eraan toe: “Israël heeft Libanon in het verleden hulp geboden en ook vandaag zijn we bereid om op te treden en andere landen aan te moedigen Libanon een helpende hand te bieden, zodat het opnieuw kan opstaan en om uit zijn crisissituatie te komen.”

Vorig jaar bood Israël humanitaire hulp aan na een enorme explosie in de haven van Beiroet waarbij meer dan 200 mensen omkwamen, maar de hulp werd afgewezen.

Het Israëlische aanbod komt op het moment dat Libanon worstelt met een groot aantal tekorten, waaronder benzine, voedsel en medicijnen. De demissionaire regering bespreekt bovendien het opheffen van subsidies die het zich niet langer kan veroorloven, te midden van wat volgens de Wereldbank een van ‘s werelds ernstigste financiële crises is sinds 1850.

De Libanese pond heeft meer dan 90 procent van zijn waarde verloren op de zwarte markt. Bovendien kan de Libanese staat in de meeste gebieden minder dan vijf uur elektriciteit per dag leveren, omdat het moeite heeft om de buitenlandse valuta te vinden om de invoer van brandstof te betalen.

Ziekenhuizen waarschuwen dat de verslechterende stroomstoringen en brandstoftekorten ernstige gevolgen hebben voor de gezondheidssector.

Libanon zit zonder regering sinds de vorige aftrad na de dodelijke havenexplosie van afgelopen augustus en is er sindsdien niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een nieuw kabinet om het land uit de crisis te halen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)