CIA-chef bezoekt Israël voor besprekingen over Iran

William Burns. Foto YouTube.

Het hoofd van de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA), William Burns, brengt dinsdag zijn eerste officiële bezoek aan Israël sinds zijn aantreden.

Tijdens het drie dagen durende bezoek zal William Burns naar verwachting zijn Israëlische tegenhanger, Mossad-directeur David Barnea, premier Naftali Bennett en andere functionarissen van het defensie-instituut en de inlichtingengemeenschap ontmoeten.

De focus van de gesprekken met de CIA-chef zal naar verluidt liggen op de situatie rond Iran, waaronder het nucleaire programma van het land en agressieve acties in de regio.

De spanningen zijn hoog in het licht van de recente raketaanvallen op Israëlisch grondgebied door de Iraanse proxy Hezbollah in Libanon en de drone-aanval op een door Israël beheerde olietanker in de Golf van Oman door Teheran.

Volgens de Walla! Nieuwssite zouden de Israëlische functionarissen van Burns willen horen wat het Amerikaanse beleid is ten aanzien van de nieuwe regering in Teheran met de recente beëdiging van hardliner Ebrahim Raisi als president.

In een telefoongesprek op maandag met de Franse president Emmanuel Macron, sprak Raisi de vastberadenheid van Teheran uit om zijn vermogen tot “afschrikking” in de Golfwateren te “handhaven” en zei dat de onderhandelingen over het herleven van het nucleaire akkoord van 2015 de “rechten” van Iran zouden moeten garanderen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)