HRW: Palestijnse groeperingen in Gaza hebben oorlogsmisdaden gepleegd

Ravage in Ashdod na raketinslag. Foto YouTube.

Door Israëlische steden met raketten en mortieren​ te bestoken hebben Palestijnse terroristische groeperingen in de Gazastrook tijdens het conflict in mei dit jaar oorlogsmisdaden gepleegd, zegt Human Rights Watch.

De in New York gevestigde rechtengroep analyseerde aanvallen vanuit Gaza waarbij 12 Israëlische burgers omkwamen en tientallen anderen gewond raakten.

Raketten die bij de lancering faalden en in de Gazastrook tot ontploffing kwamen doodden of verwondden “een onbepaald aantal Palestijnen in Gaza” volgens Human Rights Watch. Volgens Israëlische bronnen zouden maar liefst 91 Palestijnen door eigen vuur zijn omgekomen, ongeveer 36% van het totale aantal Palestijnse slachtoffers.

De raketten werden afgevuurd tijdens het 11-daags conflict in mei waarbij Israël Gaza met luchtaanvallen beschoot terwijl terroristen meer dan 4000 raketten op Israël afvuurden.

Bij de Israëlische aanvallen kwamen in Gaza ongeveer 260 mensen om het leven, waarvan bijna de helft terroristen waren, terwijl door raketten uit Gaza 13 mensen in Israël om het leven kwamen waaronder 1 soldaat.

In het rapport van donderdag citeerde de mensenrechtengroep verklaringen van de islamitische heersers van Gaza, Hamas en andere militante groepen die het spervuur ​​​​van raketten op Tel Aviv en andere Israëlische steden aankondigden.

Na een dergelijke verklaring doodde granaatscherven van een raket een 63-jarige Israëlische vrouw ten zuiden van Tel Aviv. Een andere raket doodde een vader en zijn tienerdochter in Lod, ongeveer 20 kilometer van Tel Aviv.

“Volgens het internationaal humanitair recht of het oorlogsrecht mogen strijdende partijen alleen militaire doelen aanvallen”, zei Human Rights Watch, eraan toevoegend dat “het lanceren van dergelijke raketten om burgergebieden aan te vallen een oorlogsmisdaad is.”

De groep suggereerde dat het Internationaal Strafhof, dat beschuldigingen van Israëlische oorlogsmisdaden onderzoekt, “onwettige Palestijnse raketaanvallen op Israël, evenals onwettige Israëlische aanvallen in Gaza” zou moeten opnemen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)