Israël roept gezant terug uit Polen over wet restitutie Holocaustslachtoffers

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid. Foto YouTube.

Israël heeft zaterdag zijn ambassadeur uit Warschau terug geroepen in reactie op de goedkeuring van een wet in Polen die restitutieclaims uit de Tweede Wereldoorlog aan banden legt.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid is het niet de eerste keer, dat Polen een antisemitische en immorele wet heeft aangenomen.

“Vandaag is Polen veranderd in een antidemocratisch, onliberaal land dat de grootste tragedie in de geschiedenis van de mensheid niet respecteert”, zei hij.

Lapid voegde toe: “We mogen nooit zwijgen. Israël en het Joodse volk zullen zeker niet zwijgen.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal volgens de verklaring ook de Poolse ambassadeur in Israël adviseren om op vakantie te blijven in zijn thuisland.

De nieuwe Israëlische ambassadeur in Polen, die naar verwachting in de nabije toekomst naar Warschau zou reizen, zal voorlopig in Israël blijven, aldus de verklaring.

De verklaring van Lapid kwam nadat de Poolse president Andrej Duda de wet had goedgekeurd ondanks tegenstand van Israël en de Verenigde Staten.

Lapid zei zaterdag dat Israël contact heeft met de VS over een gezamenlijke reactie.

Premier Naftali Bennett zei dat de goedkeuring van de wetgeving “een schandelijke beslissing en een schandelijke minachting voor de herinnering aan de Holocaust” is.

“Israël beschouwt de goedkeuring van de wet die voorkomt dat Joden compensatie ontvangen voor eigendommen die van hen zijn gestolen tijdens de Holocaust als zeer ernstig”, zei Bennett in een verklaring.

“Dit is een schandelijke beslissing en een schandelijke minachting voor de herinnering aan de Holocaust”, voegde hij eraan toe en noemde het “een serieuze stap die Israël niet lichtvaardig zal accepteren.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)