Israël geeft lening aan Palestijnse Autoriteit

President Abbas en minister van defensie Benny Gantz.

Minister van Defensie Benny Gantz is maandag met Abbas overeengekomen om een lening van 500 miljoen sjekel (131 miljoen euro) aan de Palestijnse Autoriteit (PA) te geven in een poging om de economie op de West-bank te redden en te voorkomen dat Hamas voet aan de grond krijgt.

Israël int namens de PA belastingen en heeft eerder deze zomer ongeveer 600 miljoen sjekel aan Palestijnse belastinginkomsten ingehouden omdat hetzelfde bedrag door de PA aan Palestijnse terroristen is betaald.

Israël zal vanaf juni volgend jaar beginnen met het terugbetalen van de lening uit de belastingcache.

Tot de regeling werd overeengekomen door Gantz tijdens gesprekken op zondag met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Het was de ontmoeting op het hoogste niveau tussen Abbas en een Israëlische minister die openbaar werd gemaakt sinds de nieuwe regering van Israël in juni werd gevormd en de vergadering op het hoogste niveau van een Israëlische functionaris die Abbas ontmoette sinds 2010.

Gantz heeft ook ingestemd met samenwerking met de PA om goedkeuringen te krijgen voor duizenden ongedocumenteerde echtgenoten van Palestijnen die op de Westelijke Jordaanoever wonen. Bij deze groep zitten ook Palestijnen die de Gazastrook ontvluchtten na de gewapende overname van het kustgebied door Hamas in 2007.

Hamas heeft veel populariteit gewonnen op de Westelijke Jordaanoever, waar de seculiere Fatah-beweging van Abbas de touwtjes in handen heeft. Uit een in juni gepubliceerde peiling bleek dat ongeveer driekwart van de ondervraagde Palestijnen de islamitische militanten beschouwde als overwinnaars in de strijd tegen Israël om Jeruzalem en zijn heilige plaatsen te verdedigen. Ondertussen geniet de van corruptie beschuldigde Palestijnse Autoriteit niet bepaald van populariteit onder de Palestijnse bevolking.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)