Grenspolitieagent neergeschoten aan grens met Gaza overleden

Grenspolitieagent Barel Shmueli (Foto grenspolitie)<br />

De grenspolitieagent die meer dan een week geleden gewond raakte tijdens gewelddadigheden langs de grens met Gaza, is maandagmiddag aan zijn verwondingen overleden in het Soroka Medisch Centrum in Beersheba.

Barel Hadaria Shmueli, 21, raakte zwaargewond toen hij op 21 augustus van dichtbij door een aanvaller uit Gaza in het hoofd werd geschoten terwijl hij de grens bewaakte. Zijn toestand kreeg landelijke aandacht en buiten het ziekenhuis vonden bijna elke nacht massale waken plaats.

“Het medische team vocht voor zijn leven en hij onderging meerdere operaties tijdens zijn ziekenhuisopname”, aldus het Soroka-ziekenhuis in een verklaring. “Ondanks de intense inspanningen was de medische staf vanwege zijn ernstige verwonding genoodzaakt om zijn dood vast te stellen. We delen in het zware verdriet van zijn familie.”

In video’s van de scène zijn relschoppers te zien die het geweer van een soldaat proberen afhandig te maken terwijl het door een gat in de betonnen muur stak. Vervolgens rent een man naar de muur die een pistool pakt en drie schoten door het gat lost. Een van de schoten trof Shmueli in het hoofd.

Volgens de eerste bevindingen van het legeronderzoek naar het geweld langs de grens met Gaza op zaterdag waren de troepen niet voorbereid op de plotselinge aanloop van relschoppers naar het veiligheidshek. De soldaten die aan de grens waren gestationeerd, openden niet onmiddellijk het vuur op de massa’s die plotseling het hek aanvielen, uit angst dat ze burgers zouden raken die zich in het gebied bevonden, zei een militaire functionaris.

Oproerkraaiers renden zo snel naar de grens dat Shmueli en de andere soldaten die bij hem waren blijkbaar niet wisten hoe dichtbij ze waren totdat ze de betonnen muur bereikten die voor dekking wordt gebruikt, ondanks de verkenningsapparatuur aan de grens, waaronder drones en krachtige bewakingscamera’s.

Tijdens Shmueli’s negendaagse ziekenhuisopname, werd zijn toestand een politiek voetbal omdat zijn familie kritiek uitte op Bennett en het leger.

Mijn zoon vecht voor zijn leven, zijn bloed, zijn adem, voor niets”, vertelde zijn moeder Nitza Shmueli een week geleden aan 103 FM Radio. “Het land is het niet waard, en ik krijg geen antwoorden. Een 12-jarige terrorist schiet hem doelloos neer, en dit alles wetende dat onze strijders niet mochten schieten en reageren. Waarom hebben ze mijn zoon gestuurd? Waarom? Ik wil een antwoord.”

Nitza berispte Bennett omdat hij haar zoon niet in het ziekenhuis bezocht en bekritiseerde hem omdat hij de naam van haar zoon verwarde met die van zijn vader toen hij belde.

Bennett verontschuldigde zich later zei dat het “een eerlijke fout was, en ik verontschuldig me daarvoor uit de grond van mijn hart.” Voormalig premier Benjamin Netanyahu, die ook met de familie sprak, bekritiseerde Bennett publiekelijk voor de fout, maar kwam daar later op terug.

De IDF onderzoekt verschillende aspecten van het geweld van 21 augustus. Van de inzet van troepen langs de grens, de exacte aanloop naar de schietpartij, de reactie van de troepen tot de tijd die verstreek totdat Shmueli naar het ziekenhuis werd gebracht.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!