Hoofd van de raad van bestuur van Ben & Jerry’s beschuldigd van zelfverrijking

Anuradha Mittal. Foto YouTube.

Het hoofd van de raad van bestuur van Ben & Jerry’s wordt beschuldigd van zelfverrijking volgens een klacht van het Amerikaanse National Legal and Policy Center.

Anuradha Mittal, sinds 2008 de voorzitter van de raad van bestuur van de ijsmaker, organiseerde de recente boycot van het bedrijf om niet langer ijs te verkopen aan Joodse nederzettingen in de bezette gebieden.

Ze is ook vice-president van de non-profit stichting van Ben & Jerry’s die tussen 2016 en 2018 meer dan 170.000 dollar (144.000 euro) heeft uitgekeerd aan het Oakland Institute, een progressieve denktank waar Mittal uitvoerend directeur van is en de enige werknemer in loondienst.

Volgens het National Legal and Policy Center uit Virginia is dit een mogelijk geval van zelfverrijking en een schending van de Amerikaanse belastingregels waarin het particuliere stichtingen verboden is fondsen te gebruiken ten behoeve van hun beheerders.

Volgens de gegevens van de Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse federale belastingdienst, ontving Mittal tussen 2017 en 2018 een gecombineerd salaris van 156.000 dollar (132.000 euro) van de door haar in 2004 opgerichte organisatie die ze met haar functie bij Ben & Jerry’s van fondsen voorziet.

Wel ging een klein deel van het geld naar de financiering van het Badil Resource Center. In 2017 mocht de controversiële “mensenrechtenorganisatie” op de Westelijke Jordaanoever 3000 dollar (2500 euro) van het Oakland Institute in ontvangst nemen.

Vorig jaar trok de Europese Unie bijna 1,6 miljoen euro aan financiële steun voor Badil in, nadat de organisatie weigerde een “antiterreur” -clausule in zijn financieringscontract te ondertekenen. In de clausule stond dat geen van de EU-fondsen mag worden doorgesluisd naar leden van terroristische organisaties, zoals de militaire vleugels van Hamas en Hezbollah.

Mittal, die een lange geschiedenis heeft van links en anti-Israël activisme, publiceert columns op de website van het Oakland Institute ter ondersteuning van deze terroristische organisaties die de vernietiging van de Joodse staat nastreven.

Een artikel geschreven door Todd Chretien een Amerikaanse politicus van de Groene Partij, bepleitte tijdens de oorlog tussen Israël en Libanon in 2006 dat progressieven Hezbollah zouden moeten steunen.

Ook bekritiseerde Mittal de Verenigde Staten voor het stopzetten van de hulp aan Gaza nadat Hamas in 2004 daar de macht had gegrepen, met het argument dat de terroristische groepering de internationale gemeenschap had verzekerd dat alle inkomsten uit buitenlandse steun zou worden gebruikt voor “salarissen, dagelijks leven en het onderhouden van infrastructuur.”

Het National Legal and Policy Center roept Unilever op de geldstromen van Ben & Jerry’s naar het Oakland Institute te onderzoeken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!