Israël krijgt voor het eerst in drie jaar een begroting

Het Israëlische kabinet neemt voor het eerst in 3 jaar een nieuwe begroting aan. Foto YouTube.

De ministers van het Israëlische kabinet hebben maandag unaniem de staatsbegroting voor 2021-2022 goedgekeurd, het eerste fiscale uitgavenpakket dat de regering in de afgelopen drie jaar heeft aangenomen.

De kabinetsvergadering begon op zondagochtend en werd ‘s avonds na een middagpauze hervat. Kort na middernacht riep premier Naftali Bennett de hoofden van de fracties in de coalitie bijeen om overeenstemming te bereiken over de laatste aspecten van de begroting.

Het meest controversiële punt in de begroting was het budget voor het ministerie van Volksgezondheid, waarvan minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz eiste dat het hoger zou zijn dan wat in het oorspronkelijke voorstel werd aangeboden.
Na nachtelijke besprekingen werd overeengekomen dat het ministerie van Volksgezondheid nog eens twee miljard sjekel zal ontvangen.

Minister van Buitenlandse Zaken en plaatsvervangend premier Yair Lapid verwelkomde maandag het nieuwe budget. “Drie jaar lang opereerde de staat Israël zonder budget. Allemaal door de politiek. Drie jaar zonder essentiële gezondheids- en welzijnshervormingen, zonder nationale projecten in transport en onderwijs, zonder planning en zonder visie.”, tweette hij.

Na goedkeuring van het kabinet zal de begroting in het Knesset-plenum worden ingediend.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!