Israëlische luchtmacht beschiet lanceerplaatsen in Libanon na raketvuur op Zuid-Israël

IDF-beelden van een luchtaanval op doelen in Libanon donderdagochtend (Foto: IDF-woordvoerderseenheid)

De Israëlische luchtmacht beschoot donderdagochtend lanceerlocaties in Zuid-Libanon in reactie op raketbeschietingen vanuit Libanees grondgebied op Noord-Israël enkele uren eerder.

Dit was de eerste aanval van de Israëlische luchtmacht in Libanon sinds jaren. Sinds Tweede Libanonoorlog van 2006 tegen de door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah, is het aan de grens met Libanon relatief rustig.

Een IDF-woordvoerder zei donderdag dat “straaljagers de lanceerplaatsen en infrastructuur hebben getroffen die worden gebruikt voor terreur in Libanon.” Israël houdt de Libanese staat verantwoordelijk voor aanvallen vanuit Libanon op Israëlisch grondgebied.

Volgens Al-Manar TV van Hezbollah hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen twee aanvallen uitgevoerd in de buitenwijken van de Libanese stad Mahmudiya, ongeveer 12 kilometer van de Israëlische grens.

De IDF zegt dat drie raketten werden gelanceerd vanuit Libanon op woensdag kort na de middag, waarbij één raket in Libanon tot ontploffing kwam en de andere twee in Israël, vlak bij de grensstad Kiryat Shmona.

Het leger reageerde aanvankelijk met artillerievuur en gaf de inwoners van het Kiryat Shmona-gebied de opdracht naar hun schuilkelders te gaan.

Minister van Defensie Benny Gantz en IDF-stafchef Aviv Kochavi hielden een situatieanalyse na de aanval en bespraken de mogelijkheid te om de IDF-respons te verhevigen.

Volgens de veiligheidsdiensten werd de aanval uitgevoerd door Palestijnse groeperingen in Libanon en niet door Hezbollah. Het is onwaarschijnlijk dat de groepen kunnen opereren zonder toestemming van Hezbollah.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)