Gantz onthult naam Iraanse commandant achter dodelijke aanval op olietanker

Saeed Ara Jani (links) poseert bij een drone. Foto YouTube.

Minister van Defensie Benny Gantz heeft woensdag de identiteit onthuld van een Iraanse commandant die verantwoordelijk is voor de dodelijke aanval van vorige week op een olietanker van een Israëlisch bedrijf voor de kust van Oman.

Tijdens een briefing aan ambassadeurs uit landen in de VN-Veiligheidsraad, onthulde Gantz dat Saeed Ara Jani – het hoofd van het drone commando van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) – direct betrokken was bij de aanval op de Mercer Street waarbij twee bemanningsleden werden gedood, een Brit en een Roemeen.

“De persoon die direct verantwoordelijk is voor deze acties is Saeed Ara Jani, wiens naam ik hier voor het eerst onthul”, zei Ganz. “Ara Jani is de belangrijkste operator van het Unmanned Aerial Vehicle-apparaat van de Revolutionaire Garde dat de Mercer Street heeft aangevallen. Hij levert de uitrusting, training, programma’s en is verantwoordelijk voor veel terroristische daden in de regio.”

Gantz benoemde ook Amir Ali Hajizadeh, commandant van de luchtmacht van de IRGC, die volgens hem het brein was achter tientallen terreuraanslagen in de regio met behulp van drones en raketten.

Gantz en Lapid vertelden de ambassadeurs dat Israël de vrijheid behoudt om te reageren op elke aanval tegen Israëlische doelen. Tegelijkertijd stuurden de twee een bericht naar de ambassadeurs dat de aanval geen lokaal of bilateraal conflict was, maar een “aanval op de hele wereld” die een reactie moet krijgen die alleen kan komen via een verenigd front in de internationale gemeenschap .

Gantz waarschuwde ook dat Iran slechts enkele weken verwijderd was van het verwerven van voldoende nucleair materiaal om een ​​bom te bouwen.

“Iran heeft alle grenzen overschreden die zijn vastgelegd in de nucleaire overeenkomst en is slechts tien weken verwijderd van het verwerven van materiaal van wapenkwaliteit dat nodig is voor een kernwapen”, zei hij. “Daarom is dit tijd voor actie. De wereld moet economische sancties opleggen en optreden tegen de Revolutionaire Garde. We hebben geen conflict met het Iraanse volk maar met het regime dat zou kunnen leiden tot een gevaarlijke wapenwedloop in het hele Midden-Oosten.”

Iran en de VS hebben in Wenen indirecte besprekingen gevoerd over de toetreding van de laatste tot het gezamenlijke alomvattende actieplan van 2015 (JCPOA), algemeen bekend als de nucleaire deal met Iran. De gesprekken zijn opgeschort totdat de nieuwe president van Iran, Ebrahim Raisi, donderdag aantreedt.

Iran heeft sindsdien openlijk vooruitgang geboekt met zijn nucleaire programma. President Donald Trump trok zich terug uit de deal en legde economische sancties op aan de Islamitische Republiek.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)