Israël deelt informatie over Iraanse aanval op olietanker Mercer Street

Olietanker Mercer Steet. Foto YouTube.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en minister van Defensie Benny Gantz zijn van plan om woensdag inlichtingen te verstrekken aan ambassadeurs van lidstaten van de VN-Veiligheidsraad over de aanval van Iran op het schip Mercer Street in de Golf van Oman.

De bijeenkomsten komen als onderdeel van Israëlische druk op de VN-Veiligheidsraad om sancties aan Iran op te leggen voor de Iraanse aanval op het schip Mercer Street vorige week en de kaping van het schip Asphalt Princess in de Golf op dinsdag.

Israël heeft de informatie al aan de VS gepresenteerd, evenals aan het Verenigd Koninkrijk en Roemenië. Bij de drone-aanval kwam een Roemeens en een Brits bemanningslid om het leven. De drie landen spraken hun vertrouwen uit dat Iran achter de aanval op Mercer Street zit en zeiden dat ze een reactie zullen coördineren.

Groot-Brittannië, Roemenië en Liberia schreven brieven aan de VN-Veiligheidsraad waarin aangegeven werd dat het “zeer waarschijnlijk” was dat Iran een of meer drones gebruikte om het schip aan te vallen.

Verwacht wordt dat Groot-Brittannië de komende dagen de kwestie aan de orde zal stellen in een besloten vergadering van de Veiligheidsraad. Toevallig zal de raad maandag ook na de kaping van de asfalt/bitumentanker Asphalt Princess de maritieme veiligheid bespreken in een openbare vergadering voorgezeten door de Indiase premier Narendra Modi. India is raadsvoorzitter voor augustus.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)