Bennett ontmoet el-Sissi in eerste bezoek van Israëlische premier aan Egypte in 10 jaar

Bilateral grin: de Israëlische premier Bennett en de Egyptische president el-Sissi in Sharm el-Sheikh. Screenshot Twitter.

Premier Naftali Bennett heeft maandag de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi in Sharm el-Sheikh ontmoet, het eerste openbare bezoek van een Israëlische premier aan Egypte in meer dan tien jaar.

Onderwerp van gesprek waren volgens een woordvoerder van het Egyptische presidentschap “bilaterale kwesties en pogingen om het vredesproces nieuw leven in te blazen, evenals recente ontwikkelingen in de regio en internationale arena’s.”

Bennett werd vorige maand uitgenodigd voor een ontmoeting met Sissi in Egypte tijdens een gesprek met het Egyptische hoofd van de inlichtingendienst Abbas Kamel bij zijn bezoek aan Jeruzalem. De Israëlische premier zei daarop dat hij de uitnodiging had aanvaard en Egypte binnenkort zou bezoeken om “de betrekkingen tussen de landen in de regio te versterken en uit te breiden”.

De bijeenkomst was opmerkelijk vriendelijk. De Egyptische president liet zich lachend met de Israëlische premier fotograferen en achter Bennett was een Israëlische vlag opgesteld, in tegenstelling tot eerdere ontmoetingen tussen Israëlische en Egyptische leiders.

“We zien een formele aankondiging door de woordvoerder van de president. Dit hebben we al een tijdje niet meer gezien. De houding is: dit is een premier en een president, en het is allemaal normaal en allemaal volgens het protocol. Dat is nieuw hier’, zegt Yitzhak Levanon, een voormalige Israëlische ambassadeur in Egypte.

Egypte heeft de afgelopen maanden geprobeerd om een prominente rol als verantwoordelijke, effectieve bemiddelaar tussen Israël en Hamas te spelen. Caïro speelde een centrale rol bij de onderhandelingen over het staakt-het-vuren dat een einde maakte aan de oorlog tussen Israël en Hamas na 11 dagen van conflict en heeft sindsdien gewerkt aan een langdurig staakt-het-vuren en een uitwisseling van gevangenen tussen Israël en Hamas.

Eerder deze maand meldde de in Londen gevestigde onlinekrant Rai al-Youm dat Sissi het voortouw heeft genomen om de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen weer aan de gang te krijgen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!