Bennett wil meer vaccinaties onder Israëlische Arabieren; weigert nieuwe coronabeperkingen

Een Arabische vrouw wordt gevaccineerd door een medewerkster van het Clalit ziekenfonds in Israël.

Premier Naftali Bennett heeft woensdag de vier ziekenfondsen van Israël opgedragen beter hun best te doen om meer Arabische burgers van Israël te vaccineren. Ongeveer 40% van alle ernstige COVID-19-gevallen in het land vallen onder de Arabische bevolking.

De premier gaf ook aan te geen nieuwe beperkingen in te willen invoeren, zelfs als gezondheidswerkers denken dat ze nodig zijn.

Bennett sprak woensdagochtend met de hoofden van Maccabi, Meuhedet, Clalit en Leumit Health Services, samen met de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Nachman Ash, coronaviruscommissaris prof. Salman Zarka en hoofd van het Home Front Command generaal-majoor Ori Gordin. Hij werd geïnformeerd over de situatie vanuit hun perspectief en kreeg te horen dat hij het aantal aantal mensen dat elke dag wordt gevaccineerd moet vergroten.

Er is sprake van een daling in het aantal inentingen in Israël, mogelijk vanwege de Soekot-vakantie.

Maar de vaccinatiegraad onder de Arabische bevolking van Israël is bijzonder laag, wat heeft geleid tot een toename in de morbiditeit onder Arabische Israëliërs. Volgens berichten in de Israëlische media is het aantal positieve gevallen in de Arabische bevolking 2,5 keer zo hoog als in de algemene samenleving.

De belangrijkste reden waarom Arabieren zich niet laten vaccineren, is dat ze bang zijn voor bijwerkingen van vaccins, volgens de berichten.

Toen Bennett in New York aan boord ging van het vliegtuig om terug te keren naar Israël, vertelde hij journalisten dat de 40 plaatsen met de hoogste morbiditeit zich in de Arabische samenleving bevinden en dat niet-gevaccineerde patiënten meer dan 90% van de ernstige coronagevallen in Israëlische ziekenhuizen uitmaken.

“Ondanks de druk zullen we in dit stadium afzien van het opleggen van beperkingen aan de hele bevolking”, zei Bennett. “Het annuleren van een Shlomo Artzi-concert in Rishon Lezion of een bruiloft in Modi’in zal de inwoners van Tayibe of Umm al-Fahm niet helpen.”
De nummer 1 reden waarom

Bennett was voorafgaand aan zijn reizen naar de VS voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties geïnformeerd over de situatie in de Arabische gemeenschap en formuleerde samen met de corona-commissaris voor de Arabische gemeenschap Ayman Saif en minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked een plan om samen te werken met Islamitische geestelijken om mensen te bereiken om hen van hun eerste, tweede of derde vaccinatie te voorzien.

Ook komen er vaccinatiecentra in 60 Arabische steden en wordt er een door de staat gefinancierde corona=commissaris voor elk van deze steden aangesteld om er voor te zorgen dat vaccinatiedoelen behaald worden. De commissaris zal ook samenwerken met huisartsen om hen aan te moedigen om met hun patiënten in gesprek te gaan over vaccinatie.

Bennett prees de inspanningen van Israël op het gebied van coronavirus tijdens zijn toespraak in de Verenigde Naties, ondanks het feit dat gezondheidswerkers een paar dagen eerder zeiden dat het beleid van het land moest worden gewijzigd.

Donderdag gaan de kinderen weer naar school, wat naar verwachting weer tot een toename in het aantal bemestingen zal leiden.

Bennett herhaalde het beleid toen hij aan boord van het vliegtuig ging: “Ik heb veel respect voor de deskundigen van het ministerie van Volksgezondheid en koester hun professionele werk. Het opleggen van steeds meer ingrijpende beperkingen aan alle burgers van de staat Israël is echter niet het beleid van deze regering.”

Hij zei dat de betekenis van “verruimende acties” het onmiddellijke verlies van duizenden banen voor de burgers van de staat Israël is.

Bennett kwam onder vuur te liggen vanwege opmerkingen die hij maakte tijdens zijn VN-toespraak en in een briefing met Israëlische verslaggevers in New York, waarin hij zei dat “hoewel artsen een belangrijke inbreng hebben, zij niet degenen kunnen zijn die het nationale initiatief leiden. De enige persoon die alle overwegingen goed kan bekijken, is de nationale leider van een bepaald land.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!