Britse Labour-partij roept op tot sancties tegen Israël

Britse Labour Party stemt voor sancties tegen Israël. Foto YouTube.

De Britse Labour Party heeft tijdens hun jaarlijkse Brighton-conferentie een motie aangenomen waarin opgeroepen wordt tot sancties tegen Israël.

“De conferentie veroordeelt de aanhoudende Nakba in Palestina, het gemilitariseerde geweld van Israël tegen de Al Aqsa-moskee, de gedwongen verplaatsingen van Sheikh Jarrah en de dodelijke aanval op Gaza”, luidde de motie die werd aangenomen op de jaarlijkse conferentie van de belangrijkste oppositiepartij in het Verenigd Koninkrijk.

“Nakba”, wat “catastrofe” betekent in het Arabisch, wordt door Palestijnen gebruikt om de oprichting van Israël in 1948 aan te duiden.

Ook moeten er volgens de motie sancties worden opgelegd om ervoor te zorgen dat Israël “de Muur [op de Westelijke Jordaanoever] neerhaalt en het recht van het Palestijnse volk, zoals vastgelegd in het internationaal recht, om naar hun huizen terug te keren, respecteert”.

Lisa Nandy, de schaduwminister van Buitenlandse Zaken, nam snel afstand van de motie en stond erop dat Labour een “eerlijke en evenwichtige benadering” moest volgen.

“Er kan alleen een duurzame vrede zijn door een veilig Israël dat bestaat naast een soevereine en levensvatbare Palestijnse staat”, zei Nandy.

“Daarom kunnen we deze motie niet steunen. Het behandelt de problemen in het Israëlisch-Palestijnse conflict niet op een alomvattende of evenwichtige manier.”

Het beleid van de Labour party is “het onaanvaardbare gebruik van geweld tegen burgers aan alle kanten veroordelen”, zei Nandy in een verklaring.

De motie werd aangenomen kort nadat partijleider Keir Starmer de terugkeer vierde van Louise Ellman, een Joods voormalig Labour-parlementslid, die ontslag had genomen uit protest tegen het toenemende antisemitisme in de partij onder leiding van Jeremy Corbyn.

“De Labour-partij had de groei van racisme binnen haar gelederen nooit mogen toestaan en tolereren”, schreef Ellman in een verklaring op Twitter.

Ze voegde eraan toe dat ze “ervan overtuigd was dat, onder leiding van Kier Starmer, de partij opnieuw wordt geleid door een man van principes in wie het Britse volk en de Britse joden vertrouwen kunnen hebben.”

Starmer, die in april 2020 tot leider werd gekozen, heeft beloofd antisemitisme in de Labour uit te bannen waardoor joodse leden en wetgevers de partij in drommen verlieten.

Starmer zette Corbyn af als Labour-parlementslid nadat hij weigerde de bevindingen te accepteren van een rapport van de Britse Commissie voor gelijkheid en mensenrechten, waarin stond dat Labour, onder Corbyn, de wet had overtreden in zijn “onvergeeflijke” behandeling van klachten over antisemitisme.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!