IDF zet anti-terreuroperaties in Arabisch dorp voort

IDF voertuigen bij Bidu. Foto YouTube.

Met behulp van nieuwe informatie die was verkregen na de arrestatie van ongeveer 20 leden van een Hamas-cel, voerden Israëlische veiligheidstroepen maandag verdere operaties uit op de Westelijke Jordaanoever om plannen voor grote terreuraanslagen te verstoren.

Het was de tweede opeenvolgende nacht dat Israëlische troepen opereerden in de stad Bidu, in de buurt van Jeruzalem. Drie terroristen van Hamas werden de avond ervoor gedood in een vuurgevecht met soldaten.

Bij de laatste invallen vonden troepen een aanzienlijke hoeveelheid explosieven die bedoeld waren om de komende dagen te worden gebruikt bij een terreuraanslag in de hoofdstad..

De “kilogrammen explosieven” waren verborgen in een put waarvan de exacte verblijfplaats werd bepaald nadat de Shin Bet de leider van de cel en andere leden had ondervraagd, aldus de nieuwsberichten in de Israëlische media.

De leider van de Hamas-cel raakte gewond tijdens een afzonderlijk vuurgevecht op zondag in de stad Burqin, in de buurt van Jenin.

Volgens het eerste onderzoek van de IDF opende de Hamas-terrorist het vuur op de soldaten toen de troepen het huis naderden waarin de verdachte zich verstopte.

Twee IDF-soldaten – een compagniescommandant en zijn radioman – raakten gewond. De gewonde verdachte is aangehouden.

Het leger zegt dat ten minste zeven vermoedelijke leden van de Hamas-cel zaterdagnacht werden gearresteerd tijdens de invallen en dat ten minste vijf andere terroristen werden gedood nadat ze het vuur hadden geopend op IDF-troepen. Bij de invallen werden ook vijf geweren in beslag genomen, samen met grote hoeveelheden munitie. Verschillende andere leden van de groep waren in de voorgaande nachten gearresteerd.

Geschat wordt dat de operaties op de Westelijke Jordaanoever om het terreurnetwerk te ontmantelen de komende dagen zullen doorgaan, aangezien de IDF gelooft dat sommige leden nog steeds vrij rondlopen.

“Het is belangrijk voor u om te weten dat als we dit netwerk van de Hamas-terreurorganisatie niet hadden gestopt, ze in een vergevorderd stadium zouden zijn geweest en aanvallen zouden hebben uitgevoerd in Israëlische steden”, zei IDF-chef Aviv Kohavi maandag.

Premier Naftali Bennett zei zondag dat “de veiligheidstroepen vanavond in Judea en Samaria hebben opgetreden tegen Hamas-terroristen die klaar stonden om in de nabije toekomst terreuraanslagen uit te voeren”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)