Minister van Buitenlandse Zaken van Iran belooft zionisme uit te bannen

Hossein Amir Abdollahian. Foto YouTube.

De minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Hossein Amir Abdollahian, verklaarde tijdens de antiracismeconferentie van de Verenigde Naties dat de “wilskracht van zijn land is toegewijd aan de uitbanning van het zionisme”.

De VN-antiracismeconferentie werd geboycot door Nederland en 37 andere landen waaronder de VS vanwege de geschiedenis van antisemitisme tijdens de conferentie. Schijnbaar ter bevestiging riep de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Iran op tot de vernietiging van de Joodse staat.

Het evenement, bekend als Durban IV, had als thema ‘Herstelbetalingen, raciale rechtvaardigheid en gelijkheid voor mensen van Afrikaanse afkomst’ en vond plaats 20 jaar na de eerste bijeenkomst in Durban, Zuid-Afrika.

Hoewel het oorspronkelijke doel van de conferentie de bestrijding van racisme was, werd het gekaapt door een anti-Israël agenda die het joodse volk het recht op zelfbeschikking ontzegt.

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Hossein Amir Abdollahian, die in New York is voor de Algemene Vergadering van de VN, verklaarde dat zijn land zich verzet tegen alle vormen van racisme, waaronder zionisme.

“Als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van de Islamitische Republiek Iran ben ik vereerd om aan te kondigen dat de wilskracht van mijn land is toegewijd aan de totale uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie, inclusief apartheid en zionisme”, zei hij. “Dit zijn misdaden die afschuwelijke wreedheden vormen, zoals het doden van kinderen en de sluipende bezetting door nederzettingen, die zich uitstrekt tot de nabijheid van de Al-Aqsa-moskee.”

Eerder op de dag beklaagde de conferentievoorzitter uit Zuid-Afrika zich over het feit dat zoveel landen waren weggebleven.

De landen die weg bleven waren: Albanië, Australië, Oostenrijk, Bulgarije, Canada, Colombia, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Dominicaanse Republiek, Estland, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Griekenland, Honduras, Hongarije, Israël, Italië, Letland , Litouwen, Noord-Macedonië, Montenegro, Moldavië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Oekraïne, VK, VS en Uruguay.

Van de ongeveer zestig landen die vertegenwoordigers hadden gezonden, kwamen er slechts drie uit de Europese Unie: België, Ierland en Portugal. Ook gaven VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN Abdulla Shahid en VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet toespraken tijdens de conferentie.

Ook vertegenwoordigers van Rusland en China kwamen aan het woord.

De Chinese staatsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi zei dat de slavenhandel en het kolonialisme “de voornaamste grondoorzaken van racisme zijn. Mensen van Afrikaanse en Aziatische afkomst en inheemse volkeren waren in het verleden het slachtoffer van dergelijke praktijken en zij dragen nog steeds de gevolgen ervan. De betrokken landen moeten op zijn minst de moed hebben om dit schandelijke verleden onder ogen te zien en maatregelen te nemen om een einde te maken aan het lijden dat door hun praktijken wordt veroorzaakt.”

Het lot van de Oeigoeren die in Chinese concentratiekampen dwangarbeid verrichten en worden beroofd van hun vrijheid, hun organen en hun leven, werd tijdens de conferentie niet genoemd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)