Bennett waarschuwt voor Iran in VN-toespraak

Premier spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.

Premier Naftali Bennett waarschuwde maandag de Verenigde Naties voor de toenemende Iraanse militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten en drong aan op actie tegen de pogingen van de Islamitische Republiek om een ​​atoombom te ontwikkelen.

De toespraak aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties was de eerste van Bennett als premier van Israël. Volgens de woordvoerder van de Israëlische leider voorafgaand aan de toespraak zou deze anders verlopen dan de toespraken van zijn voorganger Benjamin Netanyahu. “Er zullen geen visuele hulpmiddelen, aanplakborden of tekeningen gebruikt worden.”

Bennett begon zijn toespraak door Israël een vuurtoren in een stormachtige zee en een een baken van democratie te noemen.

“Veel te lang werd Israël bepaald door oorlogen met onze buren. Maar daar gaat Israël niet over. Daar gaat het volk Israël niet over. Israëliërs worden ‘s ochtends niet wakker met de gedachte aan het conflict.

“Israëliërs willen een goed leven leiden, voor onze families zorgen en een betere wereld bouwen voor onze kinderen. Wat betekent dat we van tijd tot tijd onze baan moeten verlaten, afscheid moeten nemen van onze families en ons naar het slagveld moeten haasten om ons land te verdedigen.”

Vervolgens prees hij zijn coalitie als “de meest diverse in de geschiedenis”.

“Ongeveer honderd dagen geleden vormden mijn partners en ik een nieuwe regering in Israël. Wat begon als een politiek ongeluk, kan nu een doel worden. En dat doel is eenheid. Vandaag zitten we samen, rond één tafel… Wat we hebben bewezen, is dat we zelfs in het tijdperk van sociale media kunnen debatteren zonder haat.”

De premier voegde eraan toe dat Israël de “pionier” was van het coronavaccin-booster, aangezien het grootste deel van de wereld nog steeds worstelt met de pandemie.
“We stonden voor de keuze om ofwel Israël mee te sleuren in nog een reeks afsluitingen [en] onze economie en samenleving verder te schaden, of de uitrol van vaccins te verdubbelen. Wij kozen voor het laatste. Twee maanden later kan ik melden dat het werkt: met een derde dosis ben je zeven keer beter beschermd dan met twee doses, en 40 keer beter beschermd dan zonder enig vaccin.”

Tijdens zijn toespraak riep Bennett ook op tot actie tegen de pogingen van Teheran om kernwapens te ontwikkelen en waarschuwde voor de toenemende militaire aanwezigheid van Iran in het Midden-Oosten.

“Het grote doel van Iran is glashelder voor iedereen die zijn ogen wil openen: Iran wil de regio domineren – en probeert dit te doen onder een nucleaire paraplu.”

“Net dit jaar heeft Iran een nieuwe dodelijke terreureenheid operationeel gemaakt – zwermen moordende UAV’s bewapend met dodelijke wapens die overal en altijd kunnen aanvallen. Ze zijn van plan de lucht van het Midden-Oosten te bedekken met deze dodelijke kracht.

“Iran is van plan om zijn bondgenoten in Jemen, Irak, Syrië en Libanon te bewapenen met honderden en dan duizenden van deze dodelijke drones.”

Hij voegde eraan toe dat sommige wereldleiders de mogelijke verwerving van kernwapens door Iran als “onvermijdelijk” beschouwen, maar dat Israël dat voorrecht niet heeft.

“Het nucleaire programma van Iran heeft een keerpunt bereikt, en dat geldt ook voor onze tolerantie. Woorden stoppen het draaien van de centrifuges niet… We zullen Iran niet toestaan ​​een kernwapen te verwerven.”

De premier eindigde zijn toespraak door de Abraham-akkoorden te prijzen, bedankte de VS voor het goedkeuren van aanvullende financiering voor het Iron Dome-luchtverdedigingssysteem en berispte degenen geobsedeerd zijn door Israël.

“Het aanvallen van Israël maakt je niet moreel superieur, het vechten tegen de enige democratie in het Midden-Oosten maakt je niet woke, clichés over Israël over te nemen zonder de moeite te nemen om de basisfeiten te leren, is gewoon lui.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)