Israël bereidt zich voor op Jom Kipoer

Jom Kipoer in Israël. Foto YouTube.

Jom Kipoer begint op woensdag 15 september bij zonsondergang en eindigt op donderdag 16 september bij het vallen van de avond.

De periode van 25 uur vasten begint om 18:09 uur lokale tijd in Jeruzalem en 18:26 uur. in Tel-Aviv. Het eindigt de volgende dag om 19:19 uur en 19:21 uur respectievelijk.

De feestdag staat erom bekend als de dag waarop bijna het hele land tot stilstand komt en alles gesloten is. Onder seculiere Israëliërs is het een populair tijdverdrijf geworden om op Jom Kipoer te gaan fietsen door de lege straten van het land.

Zelfs de covid-testcentra zullen voor de duur van de feestdag gesloten zijn.

Hoewel de meeste winkels, restaurants en kantoren zijn gesloten, blijven synagogen het grootste deel van de dag geopend. Ze beginnen in de avond met het beroemde Kol Nidrei-gebed, dat bedoeld is om geloften af te zweren. Het gebed is een van de meest iconische gebeden in het jodendom en dateert uit de oudheid.

De volgende dag wordt gekenmerkt door zeer lange gebedsdiensten. Terwijl de meeste dagen doorgaans drie diensten hebben (Shacharit in de ochtend, Mincha in de middag en Ma’ariv ‘s nachts) en de meeste festivals vier (toevoeging van Musaf), heeft Yom Kippur er vijf, waarbij de vijfde bekend staat als Ne’ilah aan het einde.

De volledige omvang van de traditionele Jom Kipoer-gebeden is zo uitgebreid dat een typische siddur (gebedenboek) niet voldoende is. In plaats daarvan wordt een mahzor gebruikt, een speciaal gebedenboek.

Ondertussen zijn voor de feestdag bijna 2.000 politieagenten naar Jeruzalem gestuurd in afwachting van mogelijke confrontaties met Palestijnse relschoppers en heeft de burgemeester van Sderot, en stad langs de grens met Gaza, gebedsevenementen geannuleerd uit angst voor raketvuur.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!