Ontsnapte Palestijnse terroristen aangehouden na tips van Israëlische Arabieren

Een van de ontsnapte Palestijnse terroristen. Foto screenshot.

De Israëlische politie arresteerde vrijdagavond twee Palestijnse voortvluchtigen -Yaqoub Mahmoud Qadri en Mohammed Qassem al-Arida – in Nazareth, vijf dagen na het begin van een nationale klopjacht op de zes ontsnapte Palestijnse gevangenen.

Uren later werden ook twee andere ontsnapte terroristen – de beruchte terreurcommandant Zakaria Zubeidi en Mohammed al-Arida – aangehouden in de nabijgelegen stad Shibli-Umm al-Ghanam. In beide gevallen werden de autoriteiten geholpen door tips van Israëlische Arabieren .

De Israëlische politiecommissaris Yaakov Shabtai prees de hulp van burgers die geholpen hadden bij de arrestatie van de terroristen. “Ik roep burgers op, wier gedrag tot nu toe lovenswaardig was, om uw dagelijkse leven voort te zetten, maar ook alert te zijn op alles wat verdacht is. We zullen snel reageren op elke noodoproep en elk rapport om de terroristen die nog steeds op de vlucht zijn vast te houden ,” hij zei.

Ook minister van Openbare Veiligheid Omer Bar-Lev prees de Arabische burgers van Israël, die volgens hem hebben geleid tot de arrestatie van de voortvluchtigen door hen aan te geven bij de politie.

“Naast de complimenten aan de Israëlische politie en veiligheidstroepen voor hun acties tot dusver, en zonder het feit te negeren dat de missie nog steeds niet is voltooid, wil ik de Arabische burgers van Israël bedanken die hebben geholpen bij de aanhouding van de terroristen,” Bar-Lev schreef op Twitter.

“Vier dagen lang dwaalden de voortvluchtigen rond, in de overtuiging dat ze onderdak en toevlucht zouden vinden onder de Arabische Israëliërs – maar ze vergisten zich. Waar ze ook heen gingen en om hulp vroegen, werden ze geïdentificeerd. Arabische burgers stuurden ze weg en belden de politie”, voegde Bar-Lev eraan toe.

Na de vier opnieuw gevangengenomen terroristen te hebben ondervraagd, concludeerden politie- en Shin Bet-veiligheidsonderzoekers dat ze geen medeplichtigen van buitenaf hadden, of hulp vanuit de Gilboa-gevangenis, meldde Channel 12 News zaterdagavond.

Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem hebben uit solidariteit met de ontsnapte gevangenen geprotesteerd, terwijl Palestijnse terreurfacties dreigen dat de arrestatie van de mannen gevolgen zal hebben. Terroristen uit Gaza vuurden vrijdag een raket af op Israël na de eerste twee arrestaties. Hierop volgden Israëlische luchtaanvallen ter vergelding.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!