Palestijnen woedend op Mansour Abbas voor het erkennen van Israël als Joodse staat

Fragment van het gesprek met Mansour Abbas.

“De staat Israël is geboren als een Joodse staat en zal er een blijven”, aldus Mansour Abbas, de leider van de Islamitische Ra’am partij, op een conferentie van de Hebreeuwse krant Globes.

Het leider van de eerste Arabische partij in Israël die deelneemt aan een regeringscoalitie zei dinsdag dat er niet getornd kan worden aan de status van Israël als Joodse staat. Hij adviseerde Israëlische Arabieren om zijn pragmatische aanpak te volgen, in plaats van te proberen de identiteit van het land te veranderen.

“Israël werd geboren als een Joodse staat”, zei hij. “En dat was de beslissing van het Joodse volk, om een Joodse staat te stichten. De vraag is niet ‘wat is de identiteit van de staat?’ Zo is de staat ontstaan en zo zal deze blijven. Dit is de realiteit. De vraag gaat niet over de identiteit van de staat, maar wat de status van Arabische burgers daarin zal zijn”, zei Abbas.

Zijn opmerking kwam hem op hevige kritiek uit Palestijnse hoek te staan. De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, uitte woensdag zoals verwacht zijn verontwaardiging.

“Deze onverantwoordelijke verklaringen zijn consistent met de oproepen van extremisten in Israël om de Palestijnen te verdrijven en de status van de gezegende al-Aqsa-moskee en de geschiedenis van het Palestijnse volk te schaden”, zei hij in een typische verklaring om een nieuwe ronde van geweld aan te wakkeren.

Het is een beproefde Palestijnse strategie om iedere keer wanneer er toenadering tussen joden en Arabieren dreigt te beweren dat de joden Al-Aqsa bedreigen, waarna niet zelden de vlam in de pan slaat. Het feit dat de leider van een Islamitische partij het recht van joden op een eigen staat erkent, ondermijnt de bewering dat het bestaan van een joodse staat een onrecht is waartegen moet worden gestreden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)