WIZO bouwt schuilkelders in Nahalal

Plaatsing schuilkelder in Nahahal. Foto WIZO.

WIZO, de Women’s International Zionist Organization, heeft onlangs drie schuilkelders laten bouwen in het WIZO kinder- en jeugddorp Nahalal.

De beslissing om de schuilkelders te bouwen werd genomen na de oorlog tussen Israël en Hamas in mei dit jaar, waarbij meer dan 4000 raketten op Israëlische dorpen en steden werden afgeschoten.

WIZO Nederland heeft 50.000 euro bijgedragen aan het plaatsen van de schuilkelders. Het geld komt voor het grootste deel uit de nalatenschap van mevrouw Jeannetta Manasse-de Leeuw.

Mevrouw de Leeuw werd op 7 januari 1923 in Enschede geboren en overleefde de Holocaust met haar familie als onderduikers. Na de oorlog werkte zij 35 jaar als vrijwilliger bij WIZO. Zij overleed op 13 juni 2020.

Het WIZO-kinder- en -jeugddorp Nahalal ligt bij de gelijknamige mosjav in de Jizreëlvallei, in Noord-Israël. Nahalal is de oudste mosjav van Israël en werd in 1923 gesticht als landbouwschool voor vrouwelijke immigranten uit Oost-Europa. De school werd in de jaren veertig een middelbare school voor jongens en meisjes.

WIZO werd opgericht in 1920 en heeft sinds 1948 een vestiging in Nederland. WIZO is een internationale organisatie met 250.000 joodse vrouwelijke vrijwilligers in 53 landen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)