Joodse geschiedenis meer tot leven met teruggave van Joods Gemeentegebouw Haarlem

Met onder andere een school, vergaderzalen en badhuis was het Joods Gemeentegebouw in Haarlem het broeiend centrum voor de joodse gemeenschap in de stad. Na de oorlog heeft het pand lange tijd verschillende eigenaren gehad, maar inmiddels is een deel teruggegeven aan de joodse gemeenschap.

Eind negentiende eeuw was het joods Gemeentegebouw in de Lange Wijngaardstraat in het centrum van Haarlem een plek waar de joodse gemeenschap samenkwam. “Er werden hier feestjes gegeven en lief en leed gedeeld. Het was ook een plek waar werd vergaderd, kinderen gingen er naar de godsdienstschool en er werden geboorteaangiftes gedaan. Het was echt het centrum voor de Haarlemse joden van toen”, vertelt kunsthistoricus Wim de Wagt.

Lees verder

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)