Kaas Blintjes

Op Sjawoe’ot, de viering van het ontvangen van de Tora, wordt traditioneel melkkost gegeten. Met Sjawoe’ot begon het joodse volk te leven naar de wetten van de Tora.

Een uitleg voor de traditionele melkkost-maaltijd is dat het joodse volk vanaf Sjawoe’ot leefde volgens de wetten van de Tora, waaronder de kasjroetwetten. Alleen waren zij zo kort na het ontvangen van de Tora nog niet in staat kosjere vleeskost te bereiden.

Benodigdheden:

Voor het deeg: 125 g gezeefd meelzout, 2 eieren, goed geklopt 1,½ dl melk, 1 eetlepel gesmolten boter.

Voor de vulling: 250 g kwark, 2 eierdooiers, evt. kaneel, 1 eetlepel suikerzout.

Bereiding: Voeg het zout toe aan het meel. Roer de eieren, melk en boter door elkaar. Voeg het meel al roerend toe. Doe 3 of 4 eetlepels van het beslag in een koekenpan. Bak slechts aan één zijde van het pannenkoekje totdat er kleine blaasjes opkomen.

Leg alle pannenkoekjes op elkaar.

Voor de vulling: roer de kwark door een zeef, voeg alle ingrediënten toe en roer alles goed samen. Leg een eetlepel van dit mengsel in het midden op de gebakken kant van elk pannenkoekje en vouw ze dicht.

Bak de pannekoekjes opnieuw in de koekenpan tot alle zijden bruin zijn. Opdienen met opgeklopte, ongezoete room.