Special: de avocado

Drie heerlijke gerechten met avocado: avocadosoep, biefstuk met guacamole en artisjokharten met avocadomousse.Avocadosoep

De “vrucht van de nieuwe wereld” heeft veel verschillende namen. In Chili, Peru en Ecuador heet hij Palta, de benaming die de Inca?s er aan gaven. In Spanje staat hij bekend als aguacate, in Frankrijk avocat. Deze namen en ook het Engelse avocado, zijn waarschijnlijk afkomstig van het fonetisch uit proberen te spreken van het Azteekse ahuacatl, wat de oorspronkelijke benaming van de avocado is.Als je een avocado koopt om meteen te gebruiken, knijp er dan voozrichtig in met de palm van je hand. Als de avocado rijp is zal hij stevig zijn maar wel meegeven met de druk. Als je hem later wilt gebruiken, zoek dan een stevige uit, die niet meegeeft. Eenmaal geschild moet de avocado direct gegeten worden of met citroensap worden besprenkeld en in een luchtdichte verpakking in de ijskast bewaard worden.Als je guacamole maakt en hij wordt bruin, haal dan het bovenste laagje weg. Als je een onrijpe avocado hebt gekocht, stop hem dan in een zakje met een appel om het rijpingsproces te versnellen. Het rijpen duurt gewoonlijk zo?n twee tot vijf dagen.Biefstuk met guacamoleHoofdgerecht 4 personen4 biefstukken2 grote rode uien3 eetlepels olijfolie1 eetlepel chilipoedereen halve theelepel gemalen komijnsnufje cayennepeperzout en peperguacamole1 rijpe avocado1 grote tomaat1 klein sjalotje1 halve rode pepersap van een halve limoen1 eetlepel verse koriander1 eetlepel chilipoeder1 theelepel paprikapoederzout en peperof een zakje kant en klare guacamolemixMaak eerst de guacamole. Snijd de tomaat en ui in stukken en de peper in ringen. Doe de avocado in een schaal en voeg de tomaat ui en peper toe. Voeg het limoensap, koriander, chilipoeder, paprikapoeder, zout en peper toe en pureer. Zet in de ijskast tot gebruik.Verwarm twee eetlepels olijfolie in een koekenpan. Snijd de ui in ringen en doe ze in de koekenpan. Strooi de chilipoeder, de komijn en de cayennepeper over de uienringen en bak ze twintig minuten op laag vuur. Bestrooi de biefstukken met zout en peper. Verwarm een eetlepel olijfolie in een koekenpan tot het erg heet is. Bak de biefstukken in de hete olie op hoog vuur ongeveer drie minuten per kant, of korter als je van iets roder houdt. Dien de biefstuk op met de guacamole en de gebakken uien. Serveer met aardappelen en een tomatensalade.AvocadosoepVoorgerecht 6 personen, hoofdgerecht 4 personenEen frisse soep die koud gegeten wordt. Erg lekker voor de zomer, nu vooral lekker als voorgerecht bij bijvoorbeeld een Mexicaanse maaltijd.1 liter groentesap (Toptientje of een andere groentemix)2 tomaten2 rijpe avocado?s1 stengel bleekselderij1 rode paprika1 komkommer15 radijsjes400 g bonen (bijvoorbeeld witte)4 eetlepels rodewijnazijn1 theelepel zouteen halve theelepel gedroogde koriander1 theelepel chilipoedersour creamDoe de groentesap in een schaal. Schil de avocado en haal de pit er uit. Doe de avocado bij de groentesap en pureer. Snijd de tomaten, de bleekselderij en de radijsjes in stukjes en doe ze in de schaal. Haal het middengedeelte uit de komkommer, snijd deze ook in stukjes en voeg aan de soep toe. Voeg dan de bonen, de wijnazijn, zout, koriander en chilipoeder toe. Laat een half uur afgedekt in de koelkast staan. Snijd de paprika in hele kleine stukjes. Haal de soep uit de ijskast en proef de soep. Voeg zonodig nog wat extra kruiden of azijn toe. Serveer de soep met een beetje sour cream en kleine stukjes paprika eroverheen gestrooid.Artisjokharten met avocadomousseVoorgerecht 4 personenEen leuk voorgerecht8 artisjokharten1 avocadosap van een citroen1 hardgekookt ei3 eetlepels mayonaisezout en peper8 cherrytomaatjesOvergiet de artisjokharten even met kokend water en spoel ze dan af met koud water. Leg ze op een platte schaal. Doe in de keukenmachine de geschilde avocado met de mayonaise, het ei, de citroensap en wat zout. Pureer tot een gladde mouse. Breng de mousse op smaak met peper en eve