Te koop: Israëlische medische kennis

Buitenlanders komen in drommen naar Israëlische ziekenhuizen voor het hoge niveau aan medische kennis en de redelijke prijzen.

Voor velen blijkt de beste plaats voor een beenmergtransplantatie het Universitaire Medische Centrum Hadassah in Jeruzalem te zijn, zelfs voor wie op Long Island, VS, woont. Patiënten met beenmergkanker hebben er een reis van 10.000 km voor over om de meest moderne behandeling te krijgen voor wat een fatale ziekte kan zijn. De behandelende arts is Sjim’on Slavin, een leidend onderzoeker op het gebied van beenmergbehandelingen die de kans op overleving van bepaalde vormen van kanker belangrijk vergroten. Hoewel medische verzekeringen dit soort behandelingen doorgaans niet dekken, komt toch ongeveer een derde van Slavins patiënten van buiten Israël. Dit alles is voor een deel het resultaat van Hadassa’s inspanning ? en van andere Israëlische ziekenhuizen om door actief te adverteren hun medische service beschikbaar te stellen aan patiënten in het buitenland. Hoewel het medische dienstverlening betreft, betekent het ook dat er geld mee te verdienen is.

Voor het Hadassah ziekenhuis kwam de gelegenheid om op zijn naam te incasseren toen het een aantal jaren geleden een Wereldbank-contract won om artsen uit ontwikkelingslanden te trainen in het opzetten van een gezondheidszorg. Het ziekenhuis had altijd al patiënten behandeld zowel uit naburige Arabische landen als uit Cyprus, Turkije en Afrika. Maar plotseling realiseerde het zich dat het een verkoopbaar product had, waar ook een afzetmarkt voor is.

"Wanneer je ziek bent, zoek je naar antwoorden,", zegt Amitai Rotem, de marketing directeur van Hadassah. "Wij hebben een goede naam en wij verkopen onze kennis."

Een patiënte uit Amerika, die in Hadassa een beenmergtransplantatie heeft ondergaan, zegt dat Hadassah beantwoordt aan haar behoeften als patiënt. Zij voegt eraan toe dat in Israël àlle stafleden bevoegdheid zijn…Hadassah verkoopt de medische diensten van het 700 bedden tellende ziekenhuis in Ein Karem, Jeruzalem, tot aan de voordeur van de patiënten in Cyprus, de vroegere Sovjetunie, Iran, Jordanië, Turkije en Eritrea. In sommige landen, zoals Cyprus, heeft het ziekenhuis zijn eigen vertegenwoordigers die alle details voor de patiënten regelen.

De verkoop van medische diensten kan ‘big business’ betekenen. Een consult bij een Hadassah arts kost een niet-Israëli $ 283 (? 310), hart chirurgie $ 12.000 (? 13.200). Hersenchirugie kost $ 20.000 (? 22.000). De gemiddelde buitenlandse patiënt spendeert alles bij elkaar ongeveer ? 22.000 in het ziekenhuis. Vorig jaar verdiende het ziekenhuis er $ 1,5 miljoen aan.

Ook andere ziekenhuizen, zoals Tel Hashomer Sheba ziekenhuis?, het Rambam ziekenhuis in Haifa en Assaf Harofeh, ook in Tel Aviv, verkopen allen hun medische kennis aan buitenlandse patiënten.

Haifa’s 960 bedden tellende Rambam ziekenhuis heeft stafleden die zes verschillende talen vloeiend spreken. Het Rambam ziekenhuis maakt geen expliciete reclame. Het krijgt veel patiënten die op een boottocht ziek worden, en ook marinepersoneel van de Amerikaanse zesde vloot. Ook VN-waar-nemers uit het noorden belanden, veelal met een helicopter, in het Rambam ziekenhuis.

Het Hadassah ziekenhuis hoopt, als de veiligheidssituatie in Israël weer verbetert, zijn diensten te kunnen uitbreiden ook naar andere, minder levensbedreigende aandoeningen. Een daarvan is de behandeling van hinderlijk gesnurk.

(Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in het orthodox-joodse weekblad HaModia.)

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwsbrief: NIEUWS UIT ISRAEL. Deze nieuwsbrief wordt verzorg door de heer Zwi Goldberg uit Netanya en brengt in het Nederlands vertaald nieuws uit over Israël. Wilt u zich abonneren op deze nieuwsbrief, stuur dan

Advertentie (4)