Over het toekomstbeeld en de realiteit

Waarzeggen, een woord met vele betekenissen. Je kan het ook omschrijven als: iemand de waarheid zeggen. Of de toekomst willen voorspellen. Deze twee betekenissen lijken ver uit elkaar te liggen.

Maar in mijn werk zijn de overeenkomsten groot. Want je wilt graag de waarheid zeggen over de kansen om een partner te vinden maar de partnerzoekenden willen graag de toekomst voorspeld hebben. Of we bijvoorbeeld weten wanneer zich de geschikte kandidaat aandient. Of we die al in ons bestand hebben. Maar al gaan we op ons kop staan, wij kunnen veel, maar nooit vooraf weten of twee mensen een geslaagde ontmoeting zullen hebben. Laat staan dat wij kunnen garanderen dat iemand het levensgeluk vindt bij Jingles. En de waarheid ? als die al bestaat ? die ligt in het midden. Want of iemand slaag bij Jingles ligt ook aan de inspanning die iemand wil doen om een relatie een kans te geven. De waarheid willen we wel eens zeggen wanneer iemand na een geweldig gezellige avond al van verdere kennismaking afziet omdat hij of zij nog niet verliefd is. Na slechts een ontmoeting …

Verlanglijst(je)
De waarheid zeggen willen we ook wanneer mensen met irreële partnerwensen komen. Aan de andere kanten zijn dat de individuele wensen van clienten waarmee we rekening moeten houden. Of we het er nou mee eens zijn of niet. Maar geef toe, het is toch veel eenvoudiger om ?blanco? te zijn en dan voorgesteld te worden aan meerdere kandidaten waardoor je je kansen vergroot. Dat ligt natuurlijk moeilijk want iedereen wil iemand ontmoeten met gevoel voor humor en een romantische instelling. We willen allemaal die begripvolle partner die kiest voor gelijkwaardigheid in de relatie. Maar behalve met die punten dienen we ook rekening te houden met bijvoorbeeld:

liberaal Joods, traditioneel Joods, behoudend Joods, Joods geworden
kosjere huishouding, niet-kosjere huishouding, huishouding kosjer style
één kind mag, twee niet
mag wel eerder getrouwd geweest zijn, moet eerder getrouwd geweest zijn, mag niet eerder getrouwd geweest zijn
mag werken, moet werken, hoeft niet te werken
moet wel willen verhuizen, hoeft niet te verhuizen
mag wel in de Randstad wonen, mag niet in de Randstad wonen
mag niet te dik zijn, moet wel stevig gebouwd zijn
mag wel roken, mag niet roken
moet wel van sport houden, alsjeblieft niet iemand die van sport houdt…

Dit is slechts een sobere bloemlezing maar het maakt wel duidelijk waar we mee te maken hebben en waarom het soms lang kan duren voor we met een partnervoorstel komen. Maar als we er dan eentje hebben die geheel binnen het plaatje past,…dan wordt men niet verliefd.

Garantie?
Het verwachtingspatroon ligt hoog. Na een kennismakingsgesprek en vervolgens inschrijving bij Jingles worden we door sommigen in de weken die volgen aardig op de hielen gezeten. Wanneer we nou eens doorkomen met een partner en of dat niet wat sneller kan. Uren zijn we kwijt aan het telefonisch te woord staan van ongeduldige singles. Mensen die vaak al vele jaren alleen zijn en dan hopen dat Jingles binnen een week of twee een levenspartner aflevert.

Dat zouden we wel willen maar we nemen ons werk serieus. Dat wil zeggen dat we pas een ontmoeting willen arrangeren nadat we er uitgebreid over hebben gesproken ? want we hebben wekelijks overleg over onze ?vrije? mensen en besteden uren aan het uitzoeken van partnervoorstellen ?en volkomen achter een voorstel kunnen staan. Dan nog kan het voorkomen dat we een bok schieten en er naast zaten omdat het helemaal geen leuke ontmoeting werd.

Geduld!
We krijgen ook wel eens de vraag hoe het kan dat het bij ons lang, soms heel lang duurt voor we mensen met elkaar in contact kunnen brengen. Want sommigen zijn ingeschreven geweest bij andere relatiebureau?s, voor singles die niet Joods zi